El Berguedà tindrà geolocalitzades 3.572 masies i edificacions aïllades

Aquesta iniciativa permetrà donar servei a tota la comarca i millorar la intervenció dels serveis d’emergència

Roger Simon
10 de març del 2021
Actualitzat a la 13:57h
Els tres dirigents berguedans amb la seva corresponent placa, juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a l’esquerra
Els tres dirigents berguedans amb la seva corresponent placa, juntament amb el conseller d’Interior, Miquel Sàmper, a l’esquerra | Roger Simon
Dos anys i tres mesos després de la firma del conveni per fer possible l’elaboració d’una llista única de les masies i les edificacions disseminades de la comarca per geolocalitzar-les, el projecte ja és una realitat. El conseller d’Interior en funcions Miquel Sàmper ha sigut l’encarregat de presidir aquest dimecres l’acte de lliurement de les 3.572 plaques de geolocalització de les masies i edificacions disseminades dels 31 municipis del Berguedà. Es tracta del Sistema d’Informació Geogràfica de Seguretat i Emergències (Sigescat) i les plaques permeten geolocalitzar totes les edificacions aïllades mitjançant un codi al qual hi tenen accés tots els cossos d’emergència vinculats al 112.

L’acte ha tingut lloc a l’Ajuntament de Castellar del Riu amb la presència de Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, Adrià Solé, alcalde del municipi i Patrocini Canal, consellera de Petits Municipis, Pagesia i Món Rural. El conseller ha fet entrega de les plaques als tres dirigents berguedans per simbolitzar l’entrega al conjunt de pobles de la comarca. A partir d’avui, el Consell es farà càrrec de fer arribar les plaques a les alcaldies berguedanes.

L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, aleshores conseller comarcal de Petits Municipis, Pagesia i Món Rural va ser un dels impulsors d’aquesta iniciativa. L’actual consellera d’aquesta àrea, Patrocini Canal ha agraït al seu antecessor la feina desenvolupada que ara s’ha culminat amb la materialització del projecte.

Per la seva banda, Josep Lara, president del Consell Comarcal del Berguedà, ha manifestat que "estem molt contents i agraïts" per haver pogut culminar aquesta iniciativa que suposarà un avenç per actuar amb la màxima celeritat dels serveis d’emergència a arribar al seu punt de destinació.

D’altra banda, el conseller d’Interior Miquel Sàmper ha agraït la feina a totes les persones que han fet un esforç per culminar aquesta iniciativa. A més, ha fet èmfasi en el fet que "no hi poden haver ciutadans de primera i de segona, hi ha d’haver ciutadans que tinguin igualtat de condicions a tots els serveis, especialment d’emergències i seguretat".

Actuar amb màxima celeritat

Aquestes plaques permeten geolocalitzar totes les edificacions aïllades ja siguin masies, granges, pallers, dipòsits d’aigua o coberts del Berguedà mitjançant un codi al qual hi tenen accés tots els cossos d’emergència vinculats al telèfon 112: Bombers, Mossos d’Esquadra, Protecció Civil, Agents Rurals i el Servei d’Emergències Mèdiques (SEM). Per activar-ho només cal facilitar el número del codi quan es truqui als cossos d’emergències. D’aquesta manera els professionals que han d’actuar saben a l’instant la localització del servei que pertoqui i poden actuar amb la màxima celeritat.

Aquest codi s’ha imprès en uns imants de fusta que es podran penjar a llocs visibles de casa (com per exemple a la nevera) que es repartiran als ajuntaments i aquests ho distribuiran als propietaris de masies i edificacions. En total s’han fet 3.572 plaques/imants. La majoria d’aquestes són per a masies, en concret 2.860. L’elaboració dels imants ha anat a càrrec del Grup Horitzó, una entitat d’interès social del Berguedà.

Aquesta iniciativa permetrà donar servei a tota la comarca i millorar la intervenció dels serveis d’emergències, reduint el temps per localitzar les masies i edificacions aïllades alhora que evitarà que els cossos d’emergència es puguin perdre buscant el lloc on han d’intervenir. El projecte ha costat 5.000 euros i el paga el Consell Comarcal del Berguedà.

Els ajuntaments de la comarca han col·laborat activament en aquesta iniciativa actualitzant els respectius llistats d’edificacions i masies així com els seus noms, concretant les coordenades de les localitzacions.