La Diputació entrega a Puig-Reig el pla director del Castell de Merola

L’objectiu del Pla ha estat determinar l’abast i dimensions del conjunt monumental i aprofundir en el coneixement de la història medieval i moderna de Merola

Redacció
05 de març del 2021
Actualitzat a la 13:09h
Restes del conjunt monumental del castell de Merola, a Puig-reig
Restes del conjunt monumental del castell de Merola, a Puig-reig | SPAL / Diputació de Barcelona
La Diputació de Barcelona ha dut a terme el Pla director historicoarqueològic del castell de Merola, un conjunt declarat Bé cultural d’interès nacional (BCIN) situat al sud del municipi de Puig-reig, en un petit turó sobre la riera de Merola. Aquest està format per les restes de la torre de guaita datada del tombant del segle XIII al XIV, l’església parroquial de Santa Maria, les ruïnes d’un parell de cases i una bateria d’almenys deu tines, probablement de mitjans del segle XIX. El treball, dirigit pel Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL) ha estat lliurat a l’Ajuntament de Puig-reig.

El treball està vinculat a la voluntat municipal de donar continuïtat al projecte de posar en valor tot el conjunt de Merola a partir del conveni d’ús signat l’any 2014 amb els propietaris de l’església i el castell per un període de trenta anys, i de la primera intervenció a l’exterior de la torre del castell realitzada el 2015, gràcies al recurs tècnic de recerca històrica i arqueològica del Catàleg de serveis de la Diputació de Barcelona.

Posteriorment, l’any 2016, i en resposta a un nou recurs de Catàleg, el Servei de Patrimoni Arquitectònic Local va encarregar la redacció d’un projecte de consolidació i restitució d’aquesta estructura defensiva, que es va executar al llarg dels anys 2018 i 2019 en el marc del Programa Complementari de Reforma i Millora d’Equipaments Locals. Aquest estudi va incloure nous treballs de recerca arqueològica, que van posar en evidència el perímetre complet de l'edifici i altres estructures medievals adjacents. Finalment, a través del Catàleg de Serveis de l’any 2019, l’Ajuntament de Puig-reig va sol·licitar un recurs de planificació de la intervenció en monuments per realitzar un pla director historicoarqueològic del castell.

L’objectiu del Pla director ha estat determinar l’abast i dimensions del conjunt monumental, aprofundir en el coneixement de la història medieval i moderna del lloc de Merola i definir les etapes de l’evolució constructiva i funcional del castell. El treball s’ha dut a terme mitjançant la investigació de la documentació escrita, gràfica, fotogràfica i planimètrica custodiada en diferents biblioteques i arxius, com també mitjançant les dades que ha proporcionat l’obertura de diversos sondeigs arqueològics. Tota aquesta  informació haurà de servir per afrontar en un futur la redacció d’un pla estratègic que haurà d’analitzar globalment el conjunt monumental, posar en valor tots els elements patrimonials i definir econòmicament les actuacions necessàries per a garantir-ne la pervivència i difusió.
 
Arxivat a