La CUP reclama canvis en el model de governança del Consell

Consideren que s’haurien de deixar de banda les qüestions polítiques i dotar de més valor el conjunt dels 19 consellers

26 de febrer del 2021
Actualitzat a les 21:13h
Els consellers de la CUP en roda de premsa
Els consellers de la CUP en roda de premsa | Laura Masnou
Els consellers de la CUP al Consell Comarcal del Berguedà consideren que és necessari un canvi en el model de governança de l’ens. Així ho han explicat Ivan Sànchez, Sebastià Prat i Toni Chueca aquest divendres en roda de premsa. Els cupaires han deixat clar que no demanen un canvi de govern ni tampoc carteres, sinó un canvi de paradigma per tal de dotar de més valor al conjunt dels 19 consellers i que aquests puguin “aportar més del que aporten”. Remarquen, a més, que el Consell Comarcal hauria de tenir “una funció més tècnica que política” i que hauria d’estar pensat “per donar servei als ajuntaments”. En aquest sentit, han remarcat les diferències entre els consells comarcals i els ajuntaments, ja que la població vota els representants polítics municipals, però els consellers es reparteixen en funció d'altres aritmètriques. 

Els consellers cupaires han insistit en què les aportacions que fan “tenen una incidència pràcticament nul·la” i que tenen la sensació que “tot ve pactat i que no es debaten les accions que es fan des de govern del Consell”. Han volgut deixar clar però que el fet de demanar canvis en la manera de treballar dins de l’ens “no és un atac, sinó una proposta constructiva per poder arribar a acords positius per la comarca”.

Projectes de consens

La proposta de planificació estratègica presentada per l’ACEB el novembre passat també ha centrat part de la roda de premsa. Els cupaires han reconegut que hi ha punts que els distancien de la visió de l’ACEB, però que han identificat elements comuns, com l’aposta per la reindustrialització i la creació d’una marca de territori. És per això que creuen que des del Consell i des de la resta d’institucions s’hauria de fer també “aquest pas endavant per identificar els projectes que poden ser de consens i tirar-los endavant”. Han afegit que en el document que va presentar la patronal comarcal hi troben a faltar la visió social i han interpel·lat a les institucions comarcals a “cedir protagonismes per una governança més compartida i a treballar en projectes de consensos clars”.