MEMÒRIA HISTÒRICA

Puig-Reig homenatja els vilatans víctimes del nazisme

S’han col·locat les cinc llambordes Stolpersteine que faltaven a la Plaça de l’Olivera en record dels puig-regencs deportats als camps de concentració i s’han fet diversos parlaments

per Laura Masnou , 19 de febrer de 2021 a les 17:18 |
Ofrena floral sobre les Stolpersteine | Laura Masnou
Puig-Reig ha acollit avui un sentit acte d’homenatge a tots els puig-regencs que van ser deportats als camps de concentració nazis. Amb l’objectiu de mantenir viu el seu record, l’Ajuntament de Puig-Reig, l’Institut de Puig-Reig i el Memorial Democràtic  continuen amb la tasca iniciada al municipi l’abril de 2019, quan es van col·locar les primeres llambordes Stolpersteine a la Plaça de l’Olivera. Avui, se n’han col·locat cinc més. I s’ha fet en silenci, ja que tal i com ha remarcat Jesús Subirats, regidor de Cultura del municipi, “és un moment emotiu i respectuós; és com si avui, aquí, enterréssim aquestes persones”.
 

Un operari de la brigada municipal de Puig-Reig col·locant les llambordes Foto: Laura MasnouL’acte ha comptat amb la presència dels alumnes de 4t d’ESO de l’institut. Els joves estan treballant la memòria històrica a classe i, tal i com ha explicat la professora Marta Guinó, són ells “qui han de prendre el testimoni i fer realitat l’objectiu de mantenir la memòria d’aquells que van lluitar, viure i, en molts casos, morir per defensar la democràcia en temps d’unes adversitats sense precedents”. Els alumnes han llegit poemes i reflexions i han estat els encarregats de fer una ofrena floral.

Josep Maria Altarriba, alcalde del municipi, ha remarcat que aquests actes són un “record, però també un toc d’alerta a tot allò que no pot tornar a passar mai més”. Per altra banda, l’acte també ha comptat amb la presència de Jordi Font, director de Memorial Democràtic, que ha posat en valor la iniciativa de l’artista alemany Gunter Demnig de col·locar llambordes en memòria de les víctimes del nazisme.  “Aquest projecte combina el sentit individual de record i homenatge a la persona i, a l vegada, la seva inclusió en una col·lectivitat”, ha remarcat. 

 

Participació