El programa «Queda’t a la Catalunya Central» per a persones nouvingudes obre una nova convocatòria

La sol·licitud dels ajuts es poden presentar a partir del 17 de febrer i fins al 30 de setembre

Redacció
18 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:43h
El projecte ja ha ajudat a 18 persones
El projecte ja ha ajudat a 18 persones | Consell Comarcal del Berguedà
El projecte “Queda’t a la Catalunya Central” ha ajudat en els darrers dos anys a la contractació de 18 persones nouvingudes a través de subvencions a empreses del territori. Ara, s’obre una nova convocatòria d’aquest projecte innovador per continuar treballant estratègicament per atraure talent als entorns rurals.

El programa, impulsat per l’Associació pel Desenvolupament Rural de la Catalunya Central amb la col·laboració del Consell Comarcal del Berguedà i altres institucions del territori com l’Agència de Desenvolupament del Berguedà o el Consorci del Lluçanès, té l’objectiu de facilitar l’arrelament d’aquestes persones nouvingudes al mateix temps que dóna resposta a la demanda de personal que manifesten les empreses. Amb aquesta doble vessant, el programa “Queda’t a la Catalunya Central” treballa contra el despoblament als territoris rurals del país.

Aquest mes de febrer de 2021 s’ha obert una nova convocatòria del programa per continuar fomentant la inserció laboral i social de les persones que arriben al territori cercant una nova vida lluny de casa. La sol·licitud dels ajuts del projecte finançat pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació a partir de Fons Europeus FEADER es poden presenta a partir d’aquest dimecres 17 de febrer fins al 30 de setembre de 2021. Per a consultar les bases del programa, clica aquí.

El projecte subvenciona les empreses interessades per poder contractar persones nouvingudes en situació regular o regularitzable que prèviament han estat seleccionades pels tècnics dels serveis d’immigració. El servei, a més compta amb un acompanyament jurídic per facilitar la contractació a les empreses.

La nova convocatòria de 2021 compta amb un pressupost de 16.450 euros que es repartiran equitativament entre les empreses que contractin una persona immigrada extracomunitària com a mínim a mitja jornada durant tres mesos.

El projecte ja ha ajudat a 18 persones 

L’any 2019, en la primera convocatòria del projecte, es van contractar 10 persones provinents de set països diferents, ocupant ofertes laborals de set empreses del territori. Les procedències d’aquestes persones eren Veneçuela, Hondures, Perú, Ucraïna, Geòrgia, Marroc i Ghana.

L’any 2020, en la segona convocatòria del projecte, es van atorgar vuit subvencions que es van traduir en la contractació de vuit persones en set empreses diferents. Aquestes persones, set homes i una dona, eren de sis nacionalitats diferents: Senegal, Mali, Colòmbia, Hondures, Síria i Espanya.

La pandèmia de la Covid-19 va fer modificar lleugerament les bases de la segona convocatòria per tal d’ampliar els perfils de persones que podien ser contractades, i així ajudar a un col·lectiu més ampli. És per aquest motiu que dues de les persones contractades són de nacionalitat espanyola en situació de vulnerabilitat i que s’havien quedat sense feina a conseqüència de la crisi sanitària.

L’embrió del projecte “Queda’t a la Catalunya Central” va néixer l’any 2018 arran d’un viatge a Suècia de membres del Consell Comarcal del Berguedà. Allí es va poder conèixer de primera mà aquest sistema per garantir la inserció laboral dels immigrants, principal focus d’actuació per millorar la seva acollida. Tres anys després, el programa és tota una realitat a la Catalunya Central.