Més de 400 alumnes i 18 projectes omplen la Fira de Cooperatives

El passeig de la Indústria de Berga s'inunda de nens i nenes publicitant els productes que han elaborat

Aida Morales
09 de maig del 2015
Actualitzat a les 22:11h
L'estand de la cooperativa de l'escola Serrat Voltor
L'estand de la cooperativa de l'escola Serrat Voltor | Aida Morales

L'estand de la cooperativa de l'escola Serrat Voltor Foto: Aida Morales


Berga desbordava activitat aquest dissabte al matí. Acompanyant l'Artimoda del carrer major, el passeig de la Indústria ha acollit, a continuació del mercat municipal, la cinquena edició del Mercat de Cooperatives del Berguedà, en què els alumnes de 14 escoles i tres instituts han presentat els seus projectes. 

Un batibull de gent pujant i baixant i, sobretot, una gran quantitat de nens i nenes que interpel·laven els visitants, intentant vendre joies, espelmes, punts de llibre, flors o fuets de Patum, entre d'altres. En total, 411 alumnes que han exposat la producció elaborada a través de 18 cooperatives de primària i tres de secundària, en el marc del projecte Cultura emprenedora a l'Escola i Empresa Jove Europea que impulsen la Diputació de Barcelona i l'Agència de Desenvolupament del Berguedà.  

“Aquests son dos programes dels quals ens en podem sentir orgullosos”, ha destacat el president del Consell Comarcal i de l'ADBerguedà, Sergi Roca, en declaracions a aquest diari. Segons ha remarcat, aquest mercat de cooperatives és el “més gran de Catalunya”, un fet que “diu molt” i que convé valorar, ja que comporta la implicació de molta gent. Entre aquests, ha destacat les institucions i els centres, tot i que també els pares i mares que “s'impliquen com mai perquè els nanos venguin”. 

 

Alumnes preparant l'estand de productes de la seva cooperativa Foto: Aida Morales

Així mateix, Roca ha manifestat que “cal continuar apostant per l'emprenedoria”, i més en una comarca com la del Berguedà, on la crisi econòmica i la falta de cultura emprenedora encara és present. Per això, ha valorat molt positivament l'increment d'escoles i d'alumnes implicats any rere any, que fan que “cada vegada vagi a més”. Concretament, enguany el projecte compta amb tres escoles més, els tres centres de secundària i un augment de 102 estudiants, en comparació amb el 2014.

Les escoles participants han estat la de la Valldan, Vedruna, Xarxa i Sant Joan de Berga, l'escola de Borredà, la Gira-sol de Montmajor, l'Albiol de Sant Julià de Cerdanyola, la FEDAC i l'escola de Gironella, la d'Olvan, la Serrat Voltor de Vallcebre, i les escoles de Sant Martí i Alfred Mata de Puig-reig. A més, pel que fa al programa Empresa Jove Europea, s'han exposat les cooperatives dels alumnes de la SI Serra de Noet, l'Escola Xarxa i la Salle de Berga. 

Segons han explicat alguns alumnes de les escoles, la fira ha anat “molt bé”, amb força vendes i recaptació i, fins i tot, alguna cooperativa ha finalitza totes les existències. Pel que fa als diners que s'hagin guanyat, la primera part anirà a cobrir despeses, tot i que també hi haurà un percentatge d'entre el 10 i el 15% que es destina a ajudar entitats o associacions sense ànim de lucre. La quantitat restant s'utilitzarà perquè cada escola realitzi l'activitat que decideixi. Amb aquest mercat, les cooperatives del curs 2014-2015 tanquen un cicle, que va començar amb una idea i que es va anar materialitzant amb l'organització de les tasques, la burocràcia i la producció. A partir d'aquest dissabte, amb la venda, els alumnes hauran de valorar el projecte i tot allò que els hi ha aportat.
 

Un grup de petits empresaris presentant els seus productes Foto: Aida Morales

 

Dos alumnes i socis de la cooperativa esperant compradors Foto: Aida Morales

 

Una dona comprant un producte a una de les cooperatives participants Foto: Aida Morales

 

Mercat de Cooperatives de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a