MEMÒRIA HISTÒRICA

Puig-reig col·locarà cinc llambordes Stolpersteine més per homenatjar les víctimes del nazisme

L’acte tindrà lloc el dia 19 de febrer a 2/4 de 12 a la plaça de la Creu

per Redacció, 16 de febrer de 2021 a les 15:02 |
Les llambordes recorden els deportats a camps de concentració. | Karin Richert/Stolpersteine.eu
Puig-reig vol mantenir viu el record dels veïns que van ser deportats i assassinats als camps de concentració nazis. L’Ajuntament de Puig-reig, l’Institut de Puig-reig i Memorial Democràtic continuen amb la tasca iniciada al municipi el 2019, quan es van col·locar les primeres llambordes Stolpersteine a la plaça de la Creu. Ara, se’n posaran cinc més amb la voluntat de retre homenatge a la resta de puig-regencs que van ser víctimes del nazisme i deportats i assassinats al camp de Mauthausen.

Les entitats organitzadores han preparat un acte d’homenatge a les víctimes de l’exili del municipi el proper divendres 19 de febrer. La jornada s’ha organitzat amb la implicació dels alumnes dels dos grups de 4t d'ESO de l’Institut de Puig-reig i l’interès de la professora de Socials del centre, Marta Guinó, per treballar la memòria històrica i conèixer de més a prop l’impacte de l'exili de la Guerra Civil a casa nostra, i concretament, a Puig-reig.


L’acte institucional s’iniciarà a 2/4 de 12 a la plaça de la Creu i, a banda de la col·locació de cinc llambordes, hi haurà diversos parlaments. Hi intervindran l’alcalde de Puig-reig, Josep Altarriba; la professora de l’institut de Puig-reig, Marta Guinó; el regidor de Cultura, Jesús Subirats; i el director de Memorial Democràtic, Jordi Font. A més, també hi participaran els alumnes de 4t d’ESO de l'Institut que han treballat el tema. Els joves hi intervindran, faran una ofrena floral i interpretaran tres peces musicals.

Prèviament, a les 10 del matí, a l’Institut de Puig-reig tindrà lloc un col·loqui virtual amb els alumnes de 4t d'ESO sobre el documental "Fugir de l’oblit", a càrrec del realitzador del documental Abel Moreno i J. Miquel Albert, de Memorial Democràtic.


Llambordes per no oblidar

Després que l’abril del 2019 es col·loquessin les primeres llambordes Stolpersteine a Puig-reig, aquest febrer se’n col·locaran cinc més per no oblidar els següents veïns que van ser privats de llibertat i alguns assassinats a Mauthausen:
 
  • Josep Canal Arderiu, alliberat el 5 de maig de 1945
  • Esteve Candaliga Candaliga, alliberat el 5 de maig de 1945
  • Francisco Huch Berenguer, alliberat el 5 de maig del 1945
  • Ramon Serra Gene, assassinat el 26 de setembre de 1941
  • Josep Soler Canals, assassinat el 10 de novembre de 1944
Aquestes pedres estan escampades arreu d’Europa, sorgides del projecte Stolpersteine iniciat a Alemanya per l’artista Gunter Demnig a la dècada dels 90. I és que l’objectiu del seu creador és mantenir viu el record en la memòria col·lectiva els qui lluitaren i moriren per les llibertats i drets socials.

Cada Stolpersteine ret homenatge a una víctima del nacionalsocialisme. D’aquesta manera, es manté viva la memòria de les persones de tots els col·lectius que van ser perseguits o assassinats a Europa entre els anys 1933 i 1945 pel règim nazi. Cada llamborda és única i es realitza de manera especial a mà, precisament, com a gest de respecte i humanitat que vol contrastar amb l’exterminació industrialitzada dels nazis.

No només es ret homenatge a les persones assassinades, sinó també als supervivents, incloent-hi persones que van poder exiliar-se i refugiar-se en altres països, i també a aquelles persones que davant el destí que els esperava van decidir suïcidar-se.
 

 

Participació