La CUP defensa una «transició ecosocial» en l’acte final de campanya al Berguedà

L’acte es va retransmetre en directe per xarxes socials

Redacció
12 de febrer del 2021
Actualitzat a la 13:28h
Ivan Sànchez, regidor de la CUP de Berga, Ferran Canudas, militant ecologista, i Xevi Puigcercós, militant de la CUP i de Pagesos GPS, van estar els encarregats de realitzar l’acte de final de campanya de la CUP al Berguedà. L’acte es va centrar en la reivindicació d’un model de comarca i de país sostenible.

Ivan Sànchez va afirmar que estan convençuts que “el Berguedà és terra de futur, però també terra de present, i allò que fem en el present és el que determinarà el futur que tindrem”. És per això que des de la formació cupaire defensen la instauració del tren a la comarca i una millora de les carreteres actuals, més que no pas el desdoblament de l’eix de la C-16. Una millora sostenible de les comunicacions, va dir, ha de servir “perquè la gent del territori es pugui desplaçar millor, per obrir oportunitats de negoci i perquè s’instal·li més gent a la comarca”. Va remarcar però que això no és suficient, sinó que també cal regular l’accés a l’habitatge i crear un parc d’habitatge públic.

Sànchez també va defensar la implantació d’una renda bàsica universal per aconseguir que “cap persona quedi per sota del llindar de la pobresa” i una reindustrialització acompanyada “d’una transició energètica i ecosocial”. Finalment, va explicar que des de la CUP aposten per “tornar a fer un referèndum, per una amnistia dels represaliats  i per crear uns Països Catalans lliures, justos, solidaris, compromesos amb la seva gent i l’entorn.”

Per altra banda, Ferran Canudas va explicar que la defensa del territori “té un important rerefons social”. Va remarcar també que els conflictes ambientals que sorgeixen al territori estan causats per “un capitalisme global que té per ADN desenvolupar-se indefinidament sense tenir en compte els límits biofísics d’aquest planeta i els desequilibris territorials”.

​Finalment, Xevi Puigcercós va exposar la problemàtica del sector ramader i la dels joves del món rural. Puigcercós va criticar el model d’agroindústria actual i va exposar la “falta de serveis públics als petits municipis” i la necessitat d’un “canvi del model en què vivim” per frenar l’èxode rural juvenil.