Un centenar de mossos rebran aquest dijous la vacuna d'AstraZeneca a la Catalunya central

L'acceptació dels agents menors de 55 anys és pràcticament del 100%

Redacció
11 de febrer del 2021
Actualitzat a les 16:30h
Un mosso de la Regió Policial Central rebent la vacuna d'AstraZeneca
Un mosso de la Regió Policial Central rebent la vacuna d'AstraZeneca | Gemma Aleman
Un centenar d'agents dels Mossos d'Esquadra de la Catalunya central han rebut, aquest dijous el matí, la primera dosi de la vacuna d'AstraZeneca. Es preveu que, entre aquest dijous i divendres, es vacunin 200 efectius i que tots els agents menors de 55 anys de la Regió Policial Central, més de 900, estiguin vacunats al llarg de la setmana vinent.

Segons ha explicat a l'ACN l'intendent Josep Guillot, sotscap de la Regió Policial Central, l'acceptació dels agents és pràcticament unànime. "Avui han vingut pràcticament tots els que estaven citats i estem convençuts que arribarem al 100%", ha assegurat. La vacuna s'està administrant presencialment a la comissaria dels Mossos de Manresa.

La vacunació d'AstraZeneca a farmacèutics, fisioterapeutes i col·lectius essencials va arrencar dimarts a la Catalunya central amb els dos primers grups i aquest dijous ha començat al cos de Mossos d'Esquadra. S'ha centralitzat a la comissaria de Manresa i hi estan cridats tots els efectius de la Regió Policial Central d'entre 18 i 55 anys. La intenció, ha explicat l'intendent Josep Guillot, sotscap de la Regió Policial Central, és vacunar 100 agents per dia i completar els prop de 900 que té la plantilla al llarg de la setmana vinent.

De moment, ha assegurat Guillot, l'acceptació a vacunar-se ronda el ple. "Estem al carrer, en contacte amb la gent, i és important evitar ser transmissors de la malaltia", justifica l'intendent.

Els majors de 55 hauran d'esperar

Entre els avantatges de la vacuna d'AstraZeneca, explica la gerent de la Regió Sanitària Catalunya Central del CatSalut, Teresa Sabater, és que és més "fàcil de transportar com també de conservar i el seu muntatge, ja que no s'ha de constituir". No obstant això, la manca d'assajos clínics fa que a hores d'ara els majors de 55 anys en quedin exclosos. "Esperem que en breu els laboratoris corroborin la seva eficàcia en majors de 55 i se'ls hi pugui aplicar també", assegura Sabater, que recorda que la mateixa OMS ja s'ha mostrat a favor.

A l'espera de canvis en la matèria, explica Sabater, els majors de 55 anys que treballen en els cossos essencials als quals se'ls està aplicant la vacuna d''AstraZeneca "hauran d'esperar" i de moment no es preveu que se'ls hi administri cap de les altres dues que sí que estan recomanades per aquesta franja d'edat. "Tenim la confiança que s'ampliï la franja d'edat d'AstraZeneca en les properes setmanes i finalment se'ls pugui vacunar, però d'entrada no", diu. En el cas dels Mossos de la Regió Policial Central, ha apuntat Guillot, la xifra d'agents que es trobarien en aquesta situació és molt minoritària.

Eficàcia superior a la grip

La vacuna d'AstraZeneca té una eficàcia inferior a la de Moderna i Pfizer. No obstant això, Sabater, però, treu ferro i recorda que en qualsevol cas està per sobre de la que tenen altres vacunes com ara la de la grip. "L'important és que tallem amb les cadenes de transmissió i recuperem la normalitat", apunta.

Manresa, Vic i Igualada, punts de vacunació

Pel que fa a la resta de col·lectius especials que poden rebre la vacuna d'AstraZeneca a la Catalunya central, ja s'ha començat a vacunar a farmacèutics, nutricionistes i psicòlegs clínics. Estan sent citats aquests dies als punts estables que s'han instal·lat a Manresa, Vic i Igualada. Pel que fa a la resta, com ara els policies locals, Bombers i Protecció Civil, s'estan validant els censos. La intenció, ha avançat Sabater, és poder-los vacunar també al llarg de la setmana vinent.