FESTES

Bagà reinventa la tradicional Festa de l’Arròs

L’ajuntament elaborarà un receptari digital amb les receptes d’arrossos dels vilatans i vilatanes

per Laura Masnou , 10 de febrer de 2021 a les 12:31 |
Festa de l'Arròs de Bagà (arxiu) | Ajuntament de Bagà
Les restriccions per evitar la propagació de la Covid-19 han obligat a l’Ajuntament de Bagà a replantejar i reinventar la tradicional Festa de l’Arròs, que se celebra cada any el segon diumenge de febrer. Enguany, per mantenir viu l’esperit de la festa, s’estan repartint paquets de 100 grams d’arròs a tots els vilatans i vilatanes per tal que puguin cuinar-lo ells i viure la festa des de casa. A més, des de l’ajuntament també animen als baganesos i baganeses a enviar les seves receptes d’arrossos amb una fotografia per tal de poder crear un receptari digital que les aplegui totes. Tal i com explica la regidora de Festes del municipi, Pilar Grillé, és una manera “d’homenatjar la nostra festa aquest any que no podem celebrar-la com hem fet sempre.”

Tradicionalment, mentre es cuina la gran paella per a tot el poble a la Plaça de la Porxada, els vilatans i vilatanes gaudeixen del típic Ball Cerdà, una dansa realitzada per l’esbart Cadí i a la qual s'hi pot afegir tothom qui ho vulgui. Aquest any però, la dansa només la realitzaran els balladors de l’esbart i no podrà haver-hi públic ni tampoc ningú es podrà afegir al ball.


Paral·lelament a això, sí que es mantindrà la Festa Gastronòmica, una iniciativa que aplega els restauradors de Bagà i que consisteix en oferir menús que incloguin receptes elaborades amb arròs.

Una festa amb història


La Festa de l’Arròs, antigament denominada Àpat dels Pobres, és una de les festivitats més antigues del municipi i es troba descrita a l’arxiu de Bagà des dels inicis de la fundació del poble, al segle XIII. Fa segles, els cònsols (antics regidors) recaptaven donatius per oferir un àpat a la gent més necessitada.

 

Participació