Berga aprova una moció de compromís amb la via unilateral per assolir la independència

La moció ha estat aprovada amb els vots favorables de la CUP, Junts per Berga i ERC

05 de febrer del 2021
Actualitzat a les 12:15h
Ple municipal de febrer
Ple municipal de febrer | Laura Masnou
El ple de febrer de l’Ajuntament de Berga ha aprovat una moció de compromís amb la via unilateral per assumir la independència de Catalunya presentada per l’ANC Berga, el Consell Local per la República de Berga, el Debat Constituent (Entesa del Berguedà), Òmnium Berguedà i Via Unilateral.

El text de la moció reivindica la legitimitat del mandat popular de l’1 d’octubre de 2017 amb la voluntat que Catalunya esdevingui un estat independent en forma de república. La moció també demana el compromís explícit de l’Ajuntament de Berga amb la via unilateral com a “únic camí possible” per aconseguir la independència de Catalunya. A més, exigeix el ferm compromís postelectoral de no pactar amb cap altra força política que no estigui a favor del mandat popular sorgit de les urnes de l’1 d’octubre.

Ferran Aymerich, portaveu de Junts per Berga, ha remarcat el compromís del seu partit “en defensar la validesa legal i el mandat popular de l’1 d’octubre per culminar-lo i fer possible que Catalunya esdevingui un estat independent”. Ara bé, ha afirmat que la unilateralitat “és un camí a treballar, però no és l’únic. És el camí preferent, però no excloent”. Pel que fa a l’últim punt de la moció, en referència al compromís de no pactar amb forces polítiques que no estiguin a favor del mandat popular sorgit de les urnes de l’1 d’octubre, ha admès “no saber fins a quin punt tots som capaços de no pactar a nivell municipal amb partits que a nivell nacional defensen el 155”.  I és que consideren que el més important en l’àmbit municipal és “donar resposta a les demandes i participacions dels ciutadans, moltes vegades allunyades de la política nacional”.

Per la seva banda, el grup municipal d’ERC, ha intervingut en una línia similar a JxB, afirmant que entenen que “potser la única solució és la unilateralitat, però tancar-nos les portes no és la millor solució estratègica, ja que sempre s’han de tenir totes les opcions obertes per arribar al camí”. Ramon Camps, d’ERC, també ha afirmat que a nivell local “podem prendre el compromís de no pactar” amb forces que no siguin independentistes, però a nivell comarcal o nacional “podem donar la nostra opinió, però no podem assegurar que el partit no prendrà aquestes decisions”.

Pel que fa a la CUP, Marià Miró ha afirmat que donaran “compliment, en cas que surti aprovada, als acords que s’hi exposen” i s’ha mostrat contrari a fer cap tipus d’esmena a la moció tal i com demanava JxB. Miró ha remarcat també la importància “d’avançar amb fets materials i generar les condicions per tal de poder fer realitat un estat independent en forma de república”.

El regidor del PSC, Abel García, ha estat la veu més crítica i ha afirmat que ell no se sent còmode amb “aquest frontisme i plantejament de radicalitat, sigui quina sigui la qüestió que es debat”. Ha defensat també que dins el consistori s’han arribat a “grans acords amb el diàleg i el respecte, però en debats que ens separen i ens exclouen no m’hi trobareu”.

Finalment, la moció s’ha sotmès a votació tal i com estava presentada sense afegir els matisos que demanaven des de Junts per Berga i ERC i s’ha aprovat amb els vots favorables de la CUP, Junts per Berga i ERC i amb el vot contrari del PSC.
Arxivat a