El metge berguedà Josep Vidal participa en un estudi de notícies falses sobre la Covid-19

L’estudi analitza la propagació d’una teoria conspiradora que relaciona la tecnologia 5G amb la Covid-19

28 de gener del 2021
Actualitzat a les 12:17h
Josep Vidal
Josep Vidal | CatPress
El metge berguedà Josep Vidal, coordinador de l’Àrea de Recerca i Innovació de l’Institut Català de la Salut de la Catalunya Central, ha format part d’un estudi que analitza la difusió a través de les xarxes socials de teories conspiradores que relacionen la tecnologia 5G amb la Covid-19.

En aquest estudi s’han analitzat més de 10.000 publicacions que es van fer a Twitter durant una setmana de la primavera de 2020 en què l’etiqueta #5GCoronavirus va ser tendència. Vidal es va encarregar de l’anàlisi d’aquests missatges, cosa que va permetre concloure que un terç de les persones usuàries d’aquesta xarxa social es creien els milers de missatges divulgats. A més, també ha col·laborat en la redacció del context de l’estudi, l’anàlisi dels resultats obtinguts i la redacció de les conclusions. Aquest estudi, “Covid-19 and the 5G Conspiracy Theory: Social Network Analysis of Twitter Data”, ha estat liderat pel doctor Wasim Ahmed i s’ha publicat en la prestigiosa publicació especialitzada Journal of Medical Internet Research.

Aquesta no és la primera vegada que el berguedà Josep Vidal participa en estudis relacionats amb la difusió a Internet de notícies falses en l’àmbit de la salut. Sense anar més lluny, Vidal forma part d’un projecte que va començar a l’inici de la pandèmia amb l’anàlisi d’un perfil fals de Twitter anomenat Film Your Hospital a través del qual es defensava que els hospitals estaven buits i que la Covid-19 no era greu. També ha participat en projectes que analitzaven fake news relacionades amb la utilització de mascaretes i la utilització de les cigarretes electròniques i els problemes de salut associats.