Endesa avança en l’automatització de la xarxa elèctrica del Berguedà amb una inversió de 254.000 euros

El conjunt d’actuacions que s’han realitzat forma part del Gran Pla de Qualitat de la Companyia i beneficia a nou poblacions de forma directa

Redacció
27 de gener del 2021
Actualitzat a les 16:07h
Un telecomandament en un centre de transformació
Un telecomandament en un centre de transformació | Endesa
Endesa, en línia amb el seu Gran Pla de Qualitat i amb la voluntat de preparar la xarxa elèctrica pel futur, ha instal·lat durant el 2020 un total de 15 telecomandaments en centres de transformació del Berguedà amb l’objectiu de millorar la qualitat del servei. Els nous dispositius, que han suposat una inversió de 254.000 euros, permeten reduir en un 20% el temps d’interrupció del servei en cas d’incidències.
 
Aquests sistemes de control remot permeten realitzar maniobres d’operació a distància. Així, des del Centre de Control que Endesa té a Barcelona, es pot accionar a distància els dispositius de les instal·lacions sense haver de desplaçar equips sobre el terreny en cas d'incidències, ja siguin pròpies o derivades de l'acció d'agents externs. El Centre de Control rep informació que permet detectar i aïllar els defectes que puguin produir-se a la xarxa mitjançant els elements de detecció de pas de defecte. D’aquesta manera s’estalvia temps en la localització d’avaries, amb la conseqüent reducció del temps d’interrupció del subministrament elèctric als clients que s’alimenten d’aquestes instal·lacions.
 
En aquesta fase, els nous equips telecomandats beneficien directament a 9 poblacions. D’aquestes, 8 són a la comarca del Berguedà: Bagà, Berga, Borredà, Capolat, Guardiola de Berguedà, la Pobla de Lillet, Puig-reig, la colònia de Cal Pons (també a Puig-reig), mentre que el novè municipi es troba a la Coma i la Pedra, situat al Solsonès, al límit amb el Berguedà.
 
Endesa està realitzant, en els últims anys, una important inversió en la tecnificació de la seva xarxa per dotar la infraestructura elèctrica dels darrers avenços tecnològics, amb l’objectiu de donar una resposta adequada a les especificitats del territori i a les necessitats del seu mercat. La reforma apropa les instal·lacions de la Companyia a un model de gestió més eficient de la xarxa mitjançant la automatització de les seves infraestructures, un aspecte bàsic de les anomenades xarxes intel·ligents o smart grids.