El món local del Pirineu es concentrarà a Barcelona per reclamar el confinament comarcal

Càrrecs electes del Berguedà, Alt Pirineu i Aran i Ripollès denuncien “anuncis contradictoris” de la Generalitat

Redacció
22 de gener del 2021
Actualitzat a la 13:16h
Plaça Sant Jaume de Barcelona (arxiu)
Plaça Sant Jaume de Barcelona (arxiu) | Martí Urgell
El món local del Pirineu ha convocat una concentració a la Plaça Sant Jaume de Barcelona el 29 de gener a les 12 del migdia per reclamar a la Generalitat el confinament comarcal. L’objectiu és fer visible el seu malestar cap al Govern per la “manca de resposta” a les seves peticions en relació a les restriccions contra la Covid-19 i que el Vicepresident del Govern i els consellers de Salut, Interior i Territori els rebin per aconseguir “respostes argumentades”. Recorden també que representen el 20% del territori de Catalunya i que aglutinen 96 municipis i 100.000 habitants.

Fa uns dies, els càrrecs electes del Ripollès, Alt Pirineu i Aran van signar un manifest on reclamaven mesures per combatre la pandèmia ajustades a cada territori i que es tinguessin en compte les zones rurals on hi ha menys densitat de població. En els últims dies, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, s’hi va sumar en representació de la comarca i està previst que en els propers dies s’hi incorporin també el consell i els ajuntaments del Solsonès.

A la concentració també hi estan convocats l’Associació catalana de municipis i comarques (ACM), la Federació de municipis de Catalunya (FMC) i l’Associació de micropobles de Catalunya. A més, fan una crida a altres municipis que tenen també una baixa densitat de població i que estan patint els greuges derivats de les restriccions perquè se sumin a la concentració. De moment, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Noguera i la Segarra ja s’hi han mostrat interessats.

Entre els signants, hi ha el president del Consell Comarcal del Ripollès, Joaquim Colomer, que ahir va remarcar la necessitat de dur a terme una “acció contundent i ràpida” perquè “passen les setmanes i, al final, no se sap qui quedarà en aquests territoris”.

Demanen la reactivació de l’Esport Blanc Escolar

Al llistat de greuges que denuncien patir també s'hi ha afegit la inquietud per la suspensió del programa Esport Blanc Escolar. Colomer s’ha mostrat indignat pel fet que els darrers dies la Generalitat hagi fet tres anuncis contradictoris sobre si les activitats del programa es podrien dur a terme. "Això no pot ser; això genera descontrol”, ha subratllat, una valoració que han compartit alcaldes d’arreu de la serralada.

Reclamen que es reactivi el programa i que se suspengui el punt 15.3 del reglament 1/2021 del 4 de gener per tal que s’autoritzin les activitats esportives i de lleure dels centres d'educació.