L’ACEB vol atraure nous residents a la comarca

Consideren que és imprescindible per la reactivació econòmica de la comarca i per això prioritzen la creació d’una finestreta única de borsa d’habitatge i de borsa de treball

NacióBerguedà
21 de gener del 2021
Actualitzat a les 11:37h
L'ACEB impulsa la creació d'una finestreta única d'habitatge i feina
L'ACEB impulsa la creació d'una finestreta única d'habitatge i feina | Pixabay
L'Associació Comarcal d'Empresaris del Berguedà ho té clar: el Berguedà ha de disposar d’una finestreta única d’habitatge i de feina per atraure la instal·lació de nous residents a la comarca. La creació d’un servei unificat a nivell comarcal per gestionar les borses d’habitatge i de treball al Berguedà es considera imprescindible per fer créixer la població de la comarca i, a la vegada, dinamitzar el comerç i ampliar-ne els serveis bàsics.  

Un dels reptes importants de la comarca és acabar amb la tendència d’envelliment de la població i la captació de nous residents, en especial famílies joves de 25 a 45 anys amb fills. La crisi generada per la pandèmia i la familiarització amb el teletreball han suposat una nova oportunitat per zones rurals com el Berguedà, que s’ha convertit en una destinació de residència per algunes famílies, principalment de l’àrea metropolitana.

Tot i que cal realitzar un estudi i anàlisi del públic objectiu i impulsar una campanya promocional per posicionar el Berguedà com a destinació de referència, Rosa Prat, membre de la junta de l’ACEB i coordinadora de l’eix Vine a Viure al Berguedà de la VisióACEB, afirma que “paral·lelament cal treballar ja en el reforç dels serveis que caldrà oferir per tal que l’engranatge funcioni”. Es tracta de crear aquesta finestreta única de serveis que ha de ser un espai físic de fàcil accés juntament amb un portal web únic d’acompanyament per donar resposta a les inquietuds dels nous residents i que els faciliti la instal·lació a la comarca. Consideren que en aquesta finestreta única cal garantir-hi, com a mínim, una borsa d’habitatge i una borsa de treball úniques i compartides amb tots els ens públics i privats del Berguedà.

Segons Prat, això suposa una feina prèvia per les administracions locals i comarcals: la de realitzar un estudi dels habitatges buits de cada municipi que ha de permetre aportar solucions, posteriorment, als propietaris d’aquests habitatges. Aquesta borsa pretén facilitar les relacions entre llogaters i propietaris que, a la vegada, podran rebre assessorament sobre ajudes per a la rehabilitació d’aquests habitatges, entre d’altres serveis.

Una altra acció que es vol iniciar al mateix temps és la unificació de les borses de treball que actualment coexisteixen entre els ens públics i privats de la comarca amb l’objectiu d’oferir el màxim de propostes laborals des d’un mateix canal. Per altra banda, Rosa Prat ha destacat la necessitat d’instar als consistoris a la realització d’una fitxa amb tots els serveis i avantatges que tenen els seus municipis. “És bàsic que les persones que s’encarreguin de la finestreta única tinguin clar què té i què li manca a cada municipi per així vincular-ho a la demanda i poder donar tota la informació necessària”, afegeix Prat.

L’objectiu de l’ACEB és que en els propers mesos, preferiblement abans de l’estiu, s’acordin els recursos tècnics i econòmics per la realització de la primera fase d’aquesta actuació amb l’objectiu que al 2022 aquesta finestreta única ja sigui una realitat.