MEMÒRIA HISTÒRICA

Gironella presenta la Setmana Internacional de Víctimes de l'Holocaust

El municipi ha preparat diferents actes durant la setmana del 25 al 31 de gener

per Laura Masnou , 19 de gener de 2021 a les 16:06 |
Lluís Vall, Mercè García i Xavier Valls durant la presentació | Laura Masnou
Lluís Vall, regidor de l’Àrea de Cultura i Patrimoni de Gironella, juntament amb Mercè García i Xavier Valls, impulsors dels projectes Gironella-Mauthausen i Manresa-Mauthausen, respectivament, han presentat els actes que es duran a terme al municipi durant la setmana del 25 al 31 de gener per tal de commemorar les víctimes de l’holocaust.

Amb aquests actes també es vol recuperar la memòria històrica i “ajudar a divulgar l’horror de les deportacions i els camps de concentració per tal que no es torni a repetir mai més”, ha comentat Vall. Vall també ha explicat que Gironella és el municipi berguedà on hi va haver més deportacions, un total de deu, fet que s’associa a la “industrialització del municipi, que va comportar una gran representació sindical i política”.


Per la seva banda, Xavier Valls, gironellenc, professor de filosofia i impulsor del projecte pedagògic Manresa-Mauthausen i Mercè García, professora de filosofia de l'Institut Pere Fontdevila i que ha aplicat aquest projecte a Gironella, destaquen la importància de treballar als instituts un tema tan rellevant des de la filosofia i des de l'àmbit de l'ètica. Aquests projectes de memòria històrica que consten de xerrades, exposicions i fins i tot de visites als camps de concentració ja s'apliquen a molts instituts de Catalunya, entre ells al de Gironella. Actualment, s'està treballant amb els alumnes de primer de batxillerat, que també seran molt presents en els actes commemoratius. 

Així doncs, els actes que s'han preparat per la Setmana Internacional de les Víctimes de l'Holocaust són els següents:


Dilluns 25 de gener a les 12:00. Inauguració de l’exposició “de Gironella a Mauthausen” al Passeig de Cal Metre. Es tracta d’un projecte fotogràfic fet per l’Institut Pere Fontdevila que combina la història de Gironella i de Mauthausen.

Dimarts 26 de gener a les 18:00. Conferència “La maternitat d’Elna” a càrrec d’Assumpta Montellà a l’Espai Santa Eulàlia, en la qual s’explicarà la situació de la frontera entre Espanya i França durant l'època de la postguerra.

Dimecres 27 de gener a les 12:00. Acte institucional en el qual hi haurà diversos parlaments i una ofrena floral. Aquest acte se celebrarà just davant del mural de Txema Rico, un mural que recorda a totes les persones que van fer camins d’exili. Aquest acte estarà també acompanyat pels alumnes de l’Institut Pere Fontdevila, que llegiran fragments d’obres poètiques, i hi haurà acompanyament musical.

Dijous 28 de gener a les 18:00. Conferència “La lluita per la memòria d’avui” a l'Espai Santa Eulàlia, que ve del projecte de la Xarxa Mai Més, a càrrec d’Enric Garriga, President de l’Amical de Mauthausen i altres camps.

Divendres 29 de gener a les 19:00. Projecció de la pel·lícula “El fotógrafo de Mauthausen” al Local del Blat. L’entrada serà gratuïta, però cal fer reserva prèvia a Entradium.com

Dissabte 30 de gener a les 18:00. Espectacle teatral a càrrec de la companyia berguedana Tràfec Teatre, que farà la seva representació Assaig-T4 al Local del Blat. Aquesta obra representa el moment de l’alliberació dels presoners dels camps de concentració nazis i el llarg i esgotador camí que van haver de fer els supervivents per poder tornar a casa. Les entrades es poden adquirir a Entradium.com.

Diumenge 31 de gener a les 11:30. “Gironella i els escenaris de la guerra” és una ruta pel nucli històric de la mà de Xavier Valls i Rosa Serra. En aquesta ruta s’explicaran els diferents escenaris i el seu context històric i polític. 

 

Participació