PLA DE XOC 2020

L’Ajuntament de Berga ha invertit 188.000 euros en el Pla de Xoc de 2020 per revertir l’afectació de la Covid-19

El consistori berguedà va invertir una part de l’import dels esdeveniments cancel•lats a accions dinamitzadores del teixit econòmic, comercial, cultural i social de la ciutat

per NacióBerguedà , 15 de gener de 2021 a les 13:51 |
Façana de l'Ajuntament de Berga (arxiu) | Pilar Màrquez Ambròs
L’Ajuntament de Berga va destinar 188.000 euros a pal·liar els efectes sòcio-econòmics derivats de la crisi sanitària de la Covid-19 durant el 2020. El consistori berguedà va invertir una part de l’import dels esdeveniments cancel·lats per la pandèmia a accions desenvolupades en diferents àmbits d’actuació per tal de dinamitzar el teixit econòmic, comercial, cultural i social de la ciutat. Les campanyes realitzades formen part del Pla de Xoc que va requerir un acord de ple per portar a terme la modificació pressupostària per implementar les mesures de suport econòmic i social per fer front a la Covid-19.

Dinamització comercial


La dinamització comercial ha estat un dels eixos d’actuació inclosos al Pla de Xoc de 2020 amb un import de 40.000 euros. Els grups municipals reunits en sessió extraordinària el 18 de juny de 2020 van aprovar de forma unànime una modificació de crèdit per incloure una partida pressupostària específica per a la realització de campanyes per reactivar el sector comercial i de serveis afectats per la Covid-19.

D’una banda, l’ajuntament va destinar 20.000 euros al conveni signat amb Bergacomercial per executar el Pla de Dinamització Comercial a través de campanyes, accions i activitats realitzades durant l’últim trimestre de 2020 per beneficiar el conjunt d’establiments comercials, hostaleria, restauració i serveis de la ciutat.


També es van posar en marxa accions paral·leles en col·laboració amb Bergacomercial, com ara un cicle de cinema a la fresca itinerant, la promoció de l’art urbà i la realització d’una campanya audiovisual centrada en el sector de la moda, els complements, la joieria, els centres d’estètica, les perruqueries i les barberies. A més, es van destinar diners a la campanya solidària per il·luminar el Nadal amb la decoració nadalenca elaborada pels usuaris i usuàries de la Fundació Horitzó del Berguedà i el Taller Coloma.

Per últim, es va fer una aportació econòmica per a la campanya ‘Faig Berga i Nadal des del sofà’, que va comptar amb la col·laboració de l’Associació Comarcal d’Empresaris del Berguedà (ACEB).

Rasca i compra al Berguedà

Berga és un dels set municipis adherits a la campanya ‘Rasca i compra al Berguedà’, una iniciativa que consisteix en la distribució de targetes “rasca i guanya” a través dels establiments del municipi, que reparteixen els comerços amb cada compra realitzada pels clients i clientes. Les targetes premiades tenen un import de 10 euros i es poden bescanviar fins al 28 de febrer de 2021, en els sectors indicats al tiquet realitzant una compra mínima de 20 €.

La campanya és una iniciativa sorgida de la Taula per a la Reactivació Econòmica del Berguedà, ha estat coordinada per l’Agència de Desenvolupament del Berguedà i ha comptat amb el suport logístic i econòmic del Consell Comarcal del Berguedà. Els ajuntaments que formen part del projecte són els d’Avià, Bagà, Berga, Casserres, Cercs, Guardiola de Berguedà i Olvan. Cadascun dels consistoris esmentats ha realitzat una aportació econòmica que reverteix en el teixit comercial i la ciutadania dels seus municipis.

L’Ajuntament de Berga ha fet una aportació de 50.000 euros que, sumant-hi l’aportació econòmica del Consell Comarcal del Berguedà, supera els 66.000 euros.

Subvencions per a projectes d’entitats socials

L’Ajuntament de Berga va destinar 40.000 euros a la subvenció de projectes socials impulsats per entitats i associacions sense ànim de lucre d’àmbit local per minimitzar l’impacte de la Covid-19. En la sessió ordinària del plenari de maig es va aprovar una moció promoguda pel grup municipal Junts per Berga per modificar el Pla estratègic de subvencions amb l’objectiu d’incloure ajudes específiques per a les associacions que formen part del teixit comercial i les entitats del tercer sector, a través de concurrència competitiva i/o convenis.

Marató Cultural

L’Ajuntament de Berga va invertir 12.000 euros en la contractació d’empreses i artistes locals per a la celebració d’una marató cultural dedicada al teixit associatiu local el 25 i 26 de setembre. La proposta va consistir en dues jornades d’activitats lúdiques, festives i culturals per a tots els públics i va comptar amb la participació de catorze entitats berguedanes i el suport econòmic i logístic del consistori berguedà. La marató també va permetre a les entitats participants recaptar fons per sufragar la davallada d’ingressos a causa de la suspensió d’esdeveniments per la crisi sanitària de la Covid-19.

Exempció del pagament de la taxa de terrasses a bars i restaurants

El consistori va aprovar una disposició transitòria el passat mes de juny per deixar de cobrar l’ordenança fiscal de terrasses als establiments d’hostaleria i restauració durant el segon semestre de 2020. Aquesta mesura es va adoptar per revertir les conseqüències derivades de la proclamació de l’estat d’alarma que va comportar el tancament obligatori de bars i restaurants durant setmanes per evitar la propagació de la pandèmia.

L’ajuntament també va aplicar l’exempció del pagament de la taxa d’ocupació de la via pública a les parades del sector no alimentari del mercat setmanal del passeig de la Indústria a causa de la restricció d’activitats durant l’estat d’alarma que impedia la seva presència al mercat.

Aquesta exempció de taxes durant el període esmentat va suposar una reducció d’ingressos de 26.000 euros.

Altres accions del pla de xoc

En l’àmbit educatiu, el consistori va portar a terme la impressió i el repartiment a domicili de 180 dossiers escolars per a famílies vulnerables d’educació primària, es van distribuir ordinadors i tauletes per a famílies amb pocs recursos i es va facilitar econòmicament la connectivitat a Internet a famílies vulnerables d’educació secundària. A més, es va suspendre el cobrament de les quotes de l’Escola Bressol Flor de Neu i de l’Escola Municipal de Música de Berga des de mitjans de març fins a la finalització del curs lectiu 2019-2020 a causa de la suspensió de la docència de forma presencial.    

D’altra banda, es va efectuar la suspensió del cobrament del servei de bus urbà durant un breu període de temps i es va reduir al 50% el preu de l’entrada a les instal·lacions de les piscines municipals durant la temporada d’estiu (del 26 de juny a l’11 de setembre).

La suspensió de la celebració de La Patum de 2020 va propiciar la creació d’una exposició dedicada a la festa berguedana al Convent de Sant Francesc. La mostra permet contemplar la comparseria patumaire de prop i també inclou elements i peces de vestuari antic, fotografies, vídeos i textos sobre la història de la festa berguedana. La mostra ha registrat més de 5.000 visitants des que es va inaugurar el passat 10 de juliol.   

El consistori va mantenir la celebració del mercat setmanal del vall amb les parades d’alimentació per garantir el subministrament d’aliments frescos de primera necessitat durant l’estat d’alarma i també va aplicar una reestructuració de l’espai per poder distribuir les parades garantint una major distància entre les mateixes.

Per últim, s’han mantingut trobades amb el sector econòmic local per detectar necessitats i concretar mesures de suport al teixit econòmic berguedà.
 

 

Participació