Els regidors de la CUP de Berga abandonen el Ple després que no s'hagi pogut discutir la moció del «Teti»

L'alcalde de Berga lamenta el "xou" a l'últim Ple ordinari i acusa la CUP d'aprofitar l'inici de la campanya electoral

Aida Morales
07 de maig del 2015
Actualitzat el 08 de maig a la 1:42h
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, tallant la intervenció en defensa de Sergi Rodríguez 'Teti'
L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, tallant la intervenció en defensa de Sergi Rodríguez 'Teti' | Aida Morales

L'alcalde de Berga, Juli Gendrau, tallant la intervenció en defensa de Sergi Rodríguez 'Teti' Foto: Aida Morales


Els tres regidors de la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de Berga han mostrat explícitament el seu desacord al Ple municipal d'aquest dijous, pel fet que el Casal Panxo no hagi pogut presentar la moció de suport al militant independentista Sergi Rodríguez conegut com a 'Teti'. De fet, i després de cedir el micròfon a un representant del Grup de Suport, la regidora Anna Maria Guijarro ha començat una encesa discussió amb l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, que ha demanat als assistents que abandonessin la sala i retornessin el micròfon als regidors. Acte seguit, els tres representants de la Candidatura s'han aixecat de les seves cadires i han abandonat la sessió plenària. 

Tot ha començat al torn de precs i preguntes, quan Guijarro ha lamentat que l'Ajuntament hagués desestimat la moció presentada pel fet que, aquesta, no era coherent amb els estatuts del Casal Panxo, l'entitat que la presentava. “Una democràcia participativa es basa en què totes les entitats tinguin veu al Ple per plantejar tots els aspectes que els preocupen”, ha declarat, i ha denunciat que, en aquest cas, s'estigui vulnerant la llibertat d'expressió: “En cap cas, aquestes veus es poden condicionar perquè incomodin o no políticament”. 

Acte seguit, ha retret a Gendrau que aquesta moció no s'hagués plantejat en comissió de portaveus, al que l'alcalde de Berga ha contestat que, tal com es fa sempre, ja s'havia explicat i debatut en comissió informativa. En aquest punt, el batlle ha afirmat que mai s'ha negat la veu a ningú, i ha recriminat que la CUP estigui aprofitant l'últim Ple ordinari per fer campanya electoral. 

 

Manifestants en defensa de Sergi Rodríguez 'Teti' al Ple de Berga Foto: Aida Morales

“Hi ha unes normes i vostès les han de complir”, ha sentenciat, i ha continuat: “Lamentem que sigui un xou l'últim Ple; ens ho estem saltant tot a la torera, i això no pot ser”. A més, en declaracions als mitjans de comunicació ha afegit que, si ho haguessin volgut, s'hagués pogut buscar una “solució pactada”, a part que la CUP, de per sí, podia presentar com a grup polític aquesta moció sense cap mena de problema.

Durant uns instants, la sala de Plens s'ha omplert de cartells en favor de l'absolució del Teti. Unes reivindicacions que acompanyaven les que ja hi havia dels funcionaris de l'Ajuntament i de l'Hospital Comarcal Sant Bernabé que reclamaven el pagament del 25% de la paga extra del 2012. Alhora, els crits de "Teti absolució" i una pancarta gegant han omplert l'ambient durant uns minuts que s'han fet llargs. 

Després de la tempesta

Quan els ànims s'han calmat, i després de la marxa dels regidors de la CUP, el representant popular implicat i que acusa Rodríguez d'haver-li donat un calbot durant el passacarrers de Patum del 2012, Joan Antoni López Noguera, ha decidit comentar la situació. Amb una actitud totalment serena, ha celebrat que l'alcalde “hagi fet prevaldre la democràcia” i allò que li manen les seves obligacions. “I avui ha quedat clar qui vol democràcia i qui vol imposar”, ha acabat. 

Per la seva part, el portaveu del Grup de Suport al Teti, Oriol Marquès, ha volgut denunciar la “tebior” i “equidistància” de l'Ajuntament de Berga envers d'un plantejament totalment injust, com és el cas de la petició de quatre anys de presó per un suposat calbot. Segons Marquès, ningú s'ha estranyat de la postura de l'equip de govern, tot i que ha afirmat que li hauria agradat que Gendrau l'hagués deixat llegir la moció. Pel que fa a la reacció de la CUP, ha indicat que ha estat “proporcionada” i totalment “coherent” amb les circumstàncies. 
 

Pancarta desplegada en defensa de Sergi Rodríguez 'Teti' Foto: Aida Morales

 

Els regidors de la CUP abandonant el Ple de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a