Berga defensa la instal·lació de purificadors d'aire a les aules dels centres educatius

Tots els grups han votat a favor de la moció de CCOO que exigeix a la Generalitat que implementi la ventilació mecànica a les aules per evitar fer classe amb les finestres obertes a baixes temperatures

14 de gener del 2021
Actualitzat a les 20:36h
Alumnes en una aula (arxiu).
Alumnes en una aula (arxiu). | AjM
El plenari de Berga ha aprovat, aquest dijous, per unanimitat una moció de CCOO per demanar al Departament d'Educació que instal·li purificadors d'aire als centres educatius i elabori un protocol de ventilació per tal de beneficiar la salut de l'alumnat i el personal docent. Es tracta d'una moció que estava prevista de debatre's al ple desembre, però que va quedar pendent quan es va aturar la sessió abans d'hora per tal de complir amb el toc de queda nocturn. 

L'encarregada de llegir el document ha estat la regidora Dolors Rial (Junts per Berga) que ho ha fet en nom de la delegada d'Ensenyament a la Catalunya Central del sindicat de CCOO, Glòria Fígols. Tots els grups han votat a favor del document que exigeix a la Generalitat que "implementi la ventilació mecànica als centres educatius, faciliti l'ocupació d’espais alternatius,  promogui la realització d’activitats a l’exterior, quan les condicions climatològiques ho permetin, proporcioni els EPI respiratoris suficients per al conjunt de treballadors i treballadores dels centres educatius i augmenti el pressupost de neteja i desinfecció".

La Covid-19 es transmet per aerosols en espais tancats i, aquest element obliga a adoptar mesures concretes amb relació a la ventilació dels espais tancats per evitar l’alta concentració de virus en suspensió i el contagi. En aquest context, la regidora Rial ha destacat, tal com s'assegura a la moció de CCOO, que la ventilació mecànica és "una opció alternativa" que s'adequa a la climatologia perquè no obliga a obrir finestres en ple hivern, és rendible en el cost i permet l'expulsió controlada de l'aire viciat i facilitat de muntatge i inspecció. "La ventilació natural fa que les escoles tinguin unes temperatures baixíssimes i que n'hi hagi que estan treballant a 12 graus", ha afegit Rial. 

"Extrapolant les recomanacions que fa l’Institut de Diagnòstic Ambiental i Estudis de l’Aigua, IDAEA-CSIC, per dimensió i ocupació de les aules, la gran majoria amb sobreràtios, més enllà de l’obertura de finestres, caldria una renovació de l'aire 15 vegades per hora", segons el document del qual ha fet lectura Dolors Rial. 

El regidor d'Educació de la CUP, Eloi Escútia, s'ha mostrat favorable a la moció per tal de millorar les condicions als centres educatius, si bé ha volgut posar en valor "els esforços que s'estan fent des de les administracions i les escoles" en una situació difícil i incerta com és la de la pandèmia. El portaveu d'ERC, Ramon Camps, ha expressat que cal reconèixer el treball que s'està fent des de la Generalitat, si bé també s'ha mostrat favorable a l'aprovació de la moció per incorporar ventiladors mecànics als centres. 

L'oposició demana que la ventilació mecànica s'estengui als centres de titularitat municipal

La mateixa Rial ha defensat la posició favorable de Junts per Berga a aquesta moció per tal de defensar el benestar dels alumnes i els docents. El principal grup de l'oposició ha demanat que la instal·lació de purificadors d'aire s'estengui als centres de titularitat municipal com l'Escola Municipal de Música de Berga (EMMB) i l'Escola Bressol Flor de Neu. En el mateix sentit, també s'ha expressat el regidor socialista Abel García. 
Arxivat a