L'hospital de Berga suspèn l'activitat quirúrgica no urgent per fer front a la pandèmia

El centre hospitalari treballa amb la possibilitat d'haver d'obrir una segona planta Covid en els propers dies

Redacció
12 de gener del 2021
Actualitzat a les 19:41h
Quiròfan polivalent.
Quiròfan polivalent. | Althaia
Els centres hospitalaris de la Regió Sanitària Catalunya Central han començat a modificar alguns serveis i reprogramar activitat quirúrgica aquesta setmana per tal de fer front a la situació epidemiològica de la Covid-19. L'ocupació mitjana dels quatre hospitals de la regió, a dia d'avui, és per sobre del 88% i dels 716 llits d'aguts que hi ha a aquests centres, el 27,6% estan ocupats per pacients amb positiu per Covid-19. La xifra és més alta a les unitats de cures intensives. Del total de 41 llits ocupats, 30 són per Covid-19 i d'aquests, 18 pacients estan intubats. Davant aquesta situació de creixent tensió hospitalària, els centres han reprogramat alguns serveis.

L'Hospital Sant Bernabé de Berga té un 100% d'ocupació de la planta destinada a Covid, amb 17 pacients positius i 9 pacients pendents de resultat de PCR, però ubicats a la zona gris situada en aquesta mateixa planta. En les altres plantes l'ocupació és d'una mitjana del 90%. Es treballa amb la possibilitat d'haver d'obrir una segona planta Covid en els propers dies. Pel que fa a l'activitat, s'ha suspès tota la cirurgia programada no urgent ni greu fins el 31 de gener, així com algunes consultes externes per necessitat de redistribució del personal.

A Manresa, Althaia, ha destinat a hores d'ara cinc unitats d'hospitalització a pacients amb Covid-19, a banda de la UCI que també ha hagut d'augmentar la seva capacitat. En total, Althaia té 118 pacients amb Covid-19, un 28% del total de pacients ingressats. D'aquests,107 estan ingressats a hospitalització convencional, el que representa un 26% sobre el total de llits, i més d'un 40% si només tenim en compte els pacients de l'àrea mèdica. La resta, 11 pacients, estan ingressats a UCI, el que representa un 55%.

L'augment de l'activitat Covid-19 va en detriment de l'activitat no Covid, ja que cal destinar-hi més recursos, espai i professionals que pot impactar en l'activitat programada no urgent, tant de l'àrea quirúrgica, ambulatòria i diagnòstica. En qualsevol cas, es garanteix sempre, aquella activitat que no es pot posposar.

A l'Hospital d'Igualada l'ocupació de llits convencionals és del 82% i a crítica s'ha arribat a ocupar el total de la seva disponibilitat. 10 dels 13 pacients de la UCI del centre són malalts de Covid-19. Això ha obligat a derivar pacients als centres de referència (Hospital del Mar i de Sant Pau). Pel que fa a visites de consultes externes i proves, en alguna especialitat, l'hospital ha reduït alguna de les agendes de les què disposa. També ha afectat la cirurgia i només es fa la d'urgència, l'oncològica i la que no requereix ingrés hospitalari.

Finalment, l'Hospital Universitari de Vic té un 84% d'ocupació total. Dels 201 llits ocupats, 29 són positius. La unitat de cures intensives té 12 llits ocupats, dels quals 9 són positius. De moment, el centre manté la seva activitat i atenció programada.

La creixent tensió en l'atenció hospitalària arran de l'augment de casos per Covid-19, obliga a instar la població a seguir les mesures decretades i evitar en la mesura del possible el contacte social, de manera que es pugui frenar la corba de contagi. Les mesures més importants són evitar la mobilitat, i fer teletreball quan sigui possible, reduir el contacte social i mantenir la distància, usar la mascareta i rentar freqüentment les mans.