El regidor Marc Marginet i Núria Arnau dimiteixen del patronat de la residència Sant Bernabé

Denuncien que hi ha hagut "inacció", falta "d'informació" i també mancances en la "coordinació i organització" en la gestió de l'ens

07 de gener del 2021
Actualitzat el 13 de gener a les 12:31h
Marc Marginet després del ple de constitució del nou Ajuntament de Berga l'any 2019 (arxiu).
Marc Marginet després del ple de constitució del nou Ajuntament de Berga l'any 2019 (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El regidor Marc Marginet (Junts per Berga) i Núria Arnau han dimitit del patronat de la residència Sant Bernabé per desacord amb la gestió de l'ens. Ambdós han presentat una carta per expressar el seu descontentament. Els vocals consideren que hi ha hagut "inacció", falta "d'informació" i també mancances en la "coordinació i organització" del patronat.

En la carta enviada aquest mateix dijous, Marc Marginet i Núria Arnau, representant de la ciutadania a l'ens, expliquen que els actuals patrons van ser nomenats a juliol de 2019, quan el traspàs de l’Hospital Sant Bernabé a la Generalitat "era imminent", motiu pel qual des d’un primer moment es va insistir en la necessitat de decidir quina seria la nova gestió de la residència i les seves estructures. Lamenten que no es va fer "cap acció al respecte" i consideren que no hi ha hagut una bona gestió de la transició. 

Marginet i Arnau recorden que va ser un cop aprovat el traspàs a la Generalitat de l'Hospital Bernabé, "que la residència va quedar com un organisme autònom, provisionalment gestionat pel patronat". Així mateix, apunten que l'Ajuntament de Berga va signar un conveni de col·laboració amb l'hospital mentre la gestió de la residència encara no s'havia definit, "a conseqüència de la falta d'estructures de la residència", que ha acabat comportant un cost addicional d'uns 15.000 euros.

Segons expressen, "a febrer del 2020, amb la signatura del traspàs, es va reiterar la imperiosa necessitat de tenir decidida i acordada la futura gestió de la residència i la seva estructura", però "des de llavors hem passat quasi un any en el qual no s’ha tingut accés a la documentació comptable ni ha estat possible fer-ne estudi de viabilitat, amb excuses injustificables de què la documentació no arribava a l'Ajuntament de Berga i per tant no se’n podia informar". 

Els vocals critiquen que "en plena segona onada i quan s’han produït el nombre més gran de morts a la residència, malauradament, la mateixa no tenia ningú a la direcció, havent d'assumir totes les responsabilitats les mateixes treballadores, situació que es podia haver evitat si en el moment del traspàs haguessin quedat clares la nova gestió i la nova estructura". 

SUMAR es podria fer càrrec de la gestió de la residència

Marc Marginet i Núria Arnau denuncien que "durant aquests darrers mesos, en concret des del mes d’octubre, no s’ha aconseguit trobar ningú per la direcció", amb el particular afegit que sembla que la decisió final per què s'optarà és la contractació de l'empresa pública SUMAR, "renunciant a una gestió municipalitzada i directa de la residència". En la missiva, els vocals també afirmen que "el dia d’avui, encara no resulta clara la viabilitat de la residència, ni la seva comptabilitat, ni es té clar que passarà amb alguns dels serveis que s’estan prestant des de l’Hospital, com ara la neteja o el servei de cuina". 

"Hem rebut molt poca informació per part de la presidenta del patronat, l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, respecte a les reunions i als espais en els quals ens representava i sempre se'ns ha demanat aprovar acords a última hora, sense contrastar informació i sense que se’ns hagi demanat mai col·laboració en res", asseguren els dos vocals dimitits.

Ambdós admeten que se senten "responsables" de la situació "en què s'han hagut de trobar les treballadores del centre així com la viscuda pels residents i els familiars els darrers mesos" i creuen que "el patronat no ha pogut actuar ni ha actuat com havia de fer-ho". En aquest sentit, opinen que "si s'haguessin pres les decisions quan tocava, molts dels problemes que hem tingut fins a l'actualitat, es podrien haver evitat". 

Arxivat a