«Sobre els pressupostos 2021»

Article d'opinió del regidor d'Hisenda de Berga, Marià Miró, sobre els comptes municipals per a 2021

Marià Miró
04 de gener del 2021
Actualitzat a les 11:48h
Ple municipal de Berga (arxiu).
Ple municipal de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La darrera setmana hem presentat la proposta de Pressupostos 2021, i ho hem fet quan toca, abans d’acabar l’any, de manera que es podran aplicar plenament a partir del mes de gener, com l'any passat. Iniciem així el camí de tenir Pressupostos cada any, donant l’estabilitat que l’Ajuntament de Berga necessita i canviant clarament la tendència històrica.

Estem contents de l'intens treball realitzat per obtenir uns pressupostos ambiciosos, amb una proposta coherent i amb unes inversions necessàries pel manteniment de la ciutat. Uns comptes que marquen unes línies d'actuació molt clares pels propers anys a Berga. Incrementem en 1,2 milions el total de l’any passat fins als 18,7 milions. Anem fent créixer de múscul econòmic de les arques municipals.

Es tracta, en definitiva, d'uns pressupostos basats en la continuïtat de la gestió començada pel govern de la CUP, controlant la despesa pública, i cercant l’eficiència i l’eficàcia en la gestió dels diners de tots els berguedans/es. 

Com a novetat, hem revisat totalment les Bases d’execució amb l’objectiu  d’adaptar  les  disposicions  generals  en matèria pressupostària a l’organització i circumstàncies actuals. També hem acabat d’adequar a la realitat les partides d’ingressos per intentar garantir que el pressupost es pugui executar en un tant per cent elevat i que la tresoreria no pateixi cap més encallament. Confiem que aquests comptes serveixin per seguir encarrilant la complicada situació econòmica de l’Ajuntament i alhora garanteixin els drets dels veïns i veïnes de la ciutat. Resumint:

1) Consolidem les despesa ordinària per afavorir la vida i el manteniment de la ciutat.

2) Abordem inversions necessàries prioritzant les escoles públiques, el teatre, la zona esportiva, el barri vell i la millora dels carrers:

+Inversions per millores en equipaments i per guanyar eficiència energètica.

+Inversions de millora als carrers de la ciutat.

+Inversions en TIC, nou gestor d'expedients i adaptació al teletreball.

+Inversions que ens situen en la lògica d'"invertir per estalviar" (plaques solars, canvis d'enllumenat, càmeres d'accés al barri vell). 

Les inversions a finançar no busquen satisfer cap caprici polític, sinó resoldre mancances endèmiques. Aquí en teniu el resum:
 

En aquests pressupostos hi ha previst 700.000 € en préstec per finançar inversió. La idea és pagar les obres més grans (depenent del calendari d’execució). Els pocs recursos propis serviran bàsicament per cofinançar les subvencions aconseguides d’ens superiors.

Per 6è any consecutiu seguirem reduint l'històric deute municipal però enguany part de les inversions es finançaran a crèdit perquè creiem que és moment d’invertir en tot allò que puguem a la ciutat. Seguint el nostre compromís electoral i l'extraordinària feina feta en la legislatura anterior: No incrementarem el deute, sinó que en retornarem menys. 

Tornar el deute no és fer màgia, és gastar menys del que tocaria a la ciutat, i això passa factura en molts aspectes. Enguany podem dir que financem inversions mentre seguim desendeutant-nos.

Remarquem també: 

- una partida per un/a tècnic/a de barri vell, en la línia d'una moció aprovada, per tenir una persona amb exclusivitat fent feina pel degradat barri.

- una partida per iniciar el procés de municipalització de la gestió de l'aigua, tal com vam anunciar en campanya electoral. 

Finalment sobre el tema del Pla de xoc, que va generar debat en el Ple, hem previst 20.000€ inicials. És una partida que anirem dotant i modificant-ne el que calgui a mesura que avanci la suspensió (o no) d’esdeveniments en una realitat canviant. Si això succeeix tenim previst destinar els diners a pal·liar els efectes que la pandèmia està tenint a la ciutat. Cada setmana tenim nova normativa i és molt difícil preveure res en aquest aspecte.

En definitiva, els Pressupostos 2021 serveixen per continuar posant els fonaments per sanejar sòlidament l’Ajuntament i no estar tota la vida posant pedaços, alhora amb l’equilibri de fer inversió necessària per la ciutat.

Marià Miró Manubens, regidor d'Hisenda a l'Ajuntament de Berga
Berga, 4 de gener de 2021

 
Si vols enviar alguna carta del lector a NacióBerguedà, ho pots fer a [email protected], seguint criteris ètics i de respecte cap a les persones
Arxivat a