El cooperativisme treu «el millor» dels alumnes d'Olvan i Montmajor

Una trentena d'alumnes de cada escola creen les cooperatives BUM! i De tot i +, que presentaran aquest dissabte

per Aida Morales, 7 de maig de 2015 a les 07:00 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 7 de maig de 2015 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.

Alumnes de l'escola d'Olvan Foto: Cedida


Fer una cooperativa des de zero és una feinada, però fer-la abans dels 12 anys és tot un mèrit. Aquest és el cas dels alumnes de les ecoles d'Olvan i de Montmajor, que han participat al projecte Cultura Emprenedora a l'Escola que promou la Diputació de Barcelona, i a través del qual han tirat endavant les cooperatives BUM! i De tot i +, que es podran veure a la Fira de Cooperatives que tindrà lloc aquest dissabte al passeig de la Indústria de Berga. 


“El nostre projecte és poder muntar una cooperativa per ser més autònoms i, de grans, poder tenir una empresa pròpia”, començava apuntant la Paula del centre d'Olvan. Per a ella, aquest projecte és profitós ja que, com més anys es faci, “més aprendrem a fer-ho tot”. De fet, la cooperativa que ha muntat conjuntament amb 38 socis alumnes de l'escola els ha servit per elaborar imants, minialbums, llibretes decorades i porta espelmes. Però més enllà d'això, també per treballar en grup, organitzar els càrrecs, aprendre a fer publicitat o decorar la parada. De fet, i en aquest sentit, la Quar destacava que havien après “moltes coses”, entre les quals el Dalmau remarcava “ser autònoms i responsables” i l'Elsa no volia que s'oblidés que també havien après a “fer servir el correu electrònic”. 

No obstant això, i segons apuntava la Paula, una de les qualitats més importants ha estat treure “el millor” de cadascú. I és que, com han pogut comprovar tots els alumnes, en una cooperativa es treballa en equip, un fet que a vegades costa, afirmava l'Ariadna, però que de ben segur que els ajudarà en decisions futures. 

 

Alumnes de l'escola Gira-sol de Montmajor Foto: Cedida

A uns quants quilòmetres, la Dúnia de l'Escola Gira-sol de Montmajor afegia: “Tots som socis i sòcies, i entre tots ho decidim tot”. Per a ella, aquest projecte els ha ajudat a fomentar les competències i valors de l'emprenedoria, un fet que alhora els compensarà socialment, ja que un 10% dels beneficis que extreguin dels seus productes, els donaran a la fundació 'El somni dels nens'. 

A Montmajor, el nombre d'alumnes que han participat a De tot i + han estat 34, malgrat que, tal i com ha explicat el president de la cooperativa, Marc Fígols, s'han pogut repartir les tasques mitjançant càrrecs i reunions setmanals. Concretament, el primer trimestre el van dedicar a elaborar la paperassa, amb l'acta de constitució, la junta directiva, els Estatuts, el nom i el logotip, entre d'altres. A partir de llavors, van començar a confeccionar els productes i, finalment, van acabar el disseny, i es van centrar en l'etiquetatge i la publicitat. 


Productes innovadors

Un dels fets que caracteritzarà els productes de De tot i + és aquesta voluntat de desmarcar-se de la resta. En aquest sentit, i segons la Dúnia, una de les coses que aquest any els ha costat més és realitzar productes innovadors, ja que “cada any hi ha més participació i, per tant, més competència”. 

 

Alumnes de l'Escola d'Olvan treballant Foto: Cedida

Davant d'aquest fet, l'escola Gira-sol també ha realitzat un espot publicitari per animar la gent a comprar els productes; una estratègia que els d'Olvan pretenen realitzar in situ aquest dissabte, i de manera més convencional. “Alguns aniran repartint targetes amb el nostre logotip i eslògan; els nostre productes són bonics, únic i meravellosos”, apuntava l'Estel. 

Projecte que funciona

L'escola de Montmajor ja fa cinc anys que porta a terme aquest projecte al centre, una activitat que el professorat valora molt positivament, ja que proporciona “valors i habilitats emprenedores” als alumnes, des d'un plantejament “integrador”, ha declarat Eva Romero, que ha reforçat la idea d'"aprenentatge transversal”. 

Per a la Maica Casals i la Marisol Pereiro, mestres responsables de la cooperativa BUM! D'Olvan, el fet de prendre decisions conjuntament i “respectar les del grup i les opinions dels altres”, són dues de les qualitats més interessants. D'altra banda, consideren que el projecte ajuda a “acceptar diferents ritmes i maneres de treballar” duna manera interdisciplinària.
 

Alumnes de l'escola Gira-sol de Montmajor Foto: Cedida


 

Participació