VÍDEO La Fia-faia del coronavirus: més familiar i sense multituds

L'any 2019 es van cremar fins a 600 falles la vigília de Nadal, enguany la festa ha estat simbòlica i en la intimitat veïnal

25 de desembre del 2020
Actualitzat el 30 de desembre a les 20:02h
Crema de la Fia-faia al camp de futbol.
Crema de la Fia-faia al camp de futbol. | Cedida
Bagà i Sant Julià de Cerdanyola rememoren l'arribada del solstici d'hivern amb una ancestral festa la Nit de Nadal: la Fia-faia. Enguany, no hi ha hagut una multitudinària celebració, però la tradició ha persistit. A Bagà, una trentena de persones han pujat al Siti per encendre les falles i les han baixat fins al camp de futbol.
L'any 2019 es van cremar fins a 600 falles el capvespre de la vigília de Nadal, enguany la crema era simbòlica i en la intimitat veïnal.

La baixada no ha arribat al cor de Bagà com cada any. Els fallaires han fet la crema de torxes al camp de futbol. Una activitat en la qual han participat grups bombolla de 6 persones amb inscripció prèvia i el compromís de seguir les mesures de prevenció contra la Covid-19 marcades per l'organització. 

A Sant Julià de Cerdanyola, la festa ha estat gairebé estrictament familiar. Després de la baixada del Clot, els participants han cremat les falles davant de casa. 

L'1 de desembre de 2015, la Fia-faia va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb la resta de falles dels Pirineus. La celebració berguedana d'arrels paganes és l'única que es fa coincidint amb el solstici d'hivern. 

Arxivat a