Hostaleria i Turisme del Berguedà considera «insuficient» el pla de rescat al sector

El govern estatal no planteja ajudes directes tal com reclamen les empreses afectades

24 de desembre del 2020
Actualitzat a les 14:58h
Turisme al Berguedà (arxiu).
Turisme al Berguedà (arxiu). | ADB
El Consell de Ministres del govern espanyol ha aprovat el pla de rescat per al turisme, l'hostaleria i el comerç amb una absència molt destacada, les ajudes directes, que reclama el sector. En un comunicat, l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà titlla d'"insuficients" unes mesures que no contemplen "les ajudes que reivindiquen les empreses afectades i que fa mesos que apliquen altres països europeus com França, Itàlia i Alemanya". 

El pla estatal, valorat en 4.220 milions d'euros, opta per rebaixes en el lloguer dels locals als grans propietaris, una nova partida de crèdits ICO, moratòries d'impostos o l'ajornament en el pagament de les cotitzacions.

Dos mesos després del compromís que la ministra d'Indústria, Comerç i Turisme,
Reyes Maroto, va prendre amb el sector, l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà considera que "Maroto no ha complert amb el pla de rescat que necessitem, que necessàriament passa per ajudes directes per a sobreviure i per poder mantenir el pols econòmic i resistir". 

Denuncien que "la manca d'ajudes directes en el pla del govern central és incomprensible, tenint en compte allò que s'ha aprovat en altres països d'Europa, on el pes del sector turístic és molt de menor en el PIB o en generació d'ocupació en comparació amb Espanya".

Des de l'associació berguedana troben a faltar ajuts específics per al sector més afectat per la crisi. "És necessària l'aprovació d'un paquet que inclogui ajudes directes, ja que els ICO no són suficients per mantenir l'activitat i, per la seva naturalesa, no poden ser qualificats d'ajuts en el sentit més estricte de la paraula", destaquen. 

"El govern estatal, sense dilació, ha de procedir a aprovar l'allargament dels ERTO per força major, fins que la situació s'estabilitzi, incloent-hi definitivament el sector de l’hostaleria i la restauració; i ha d'eliminar la clàusula de manteniment de l'ocupació, així com reduir l'IVA i prorrogar les ajudes als autònoms encara que puguin obrir els seus establiments de restauració i hostaleria", demanen els hostalers i restauradors de la comarca. 

Així mateix, adverteixen que "existeix una gran confusió actual quant a les diferents normatives", per la qual cosa insten als diferents governs a "comptar amb el sector en la presa de decisions quant a mesures restrictives a les fronteres (quarantenes, requisits sanitaris, etcètera)", i els urgeixen a facilitar proves d'antígens als viatgers.

Segons el punt de vista del sector al Berguedà, "el pla aprovat pel Consell de Ministres es queda curt i coix i deixa desprotegides a milers de famílies que depenen del turisme, l'hostaleria i el comerç". Per això, reclamen decisions polítiques efectives que "assegurin de debò un pla de rescat urgent en coordinació amb les comunitats autònomes i l'administració local, per a l'aplicació de mesures econòmiques pal·liatives dels efectes econòmics de la pandèmia i de la declaració de l'estat d'alarma".