L'ancestral Fia-faia tindrà un format més reduït i íntim

No hi haurà encesa multitudinària de falles a les places i un grup reduït baixarà el foc dels turons

23 de desembre del 2020
Actualitzat el 25 de desembre a les 22:05h
La Fia-faia se celebra la vigília de Nadal (arxiu).
La Fia-faia se celebra la vigília de Nadal (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
La celebració de la Fia-faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, una tradició imprescindible del calendari berguedà, es viurà adaptada a la situació generada per la pandèmia del coronavirus evitant els actes massificats. El 24 de desembre no hi haurà cremes multitudinàries de falles a les places principals d'ambdues poblacions i es prendran mesures perquè tot plegat sigui de petit format i en un ambient familiar i estrictament local.
 
A Bagà, es farà una baixada restringida del turó del Siti amb una trentena de persones. Una reducció dràstica de participants tenint en compte que l'any passat hi van prendre part més de 150 persones. L'alcalde de Bagà, Joan Oña, ha explicat que no hi haurà l'encesa posterior a la plaça Porxada, però sí que es farà una crema més íntima al camp de futbol.

Els fallaires que hi participin s'hauran de dividir en grups bombolla de 6 persones i es marcaran les posicions perquè hi hagi la distància suficient entre els grups. No hi podrà entrar ningú que no s'hagi inscrit prèviament i hagi certificat que no té febre ni altres símptomes de la Covid-19. Es farà un seguiment dels assistents, per si posteriorment hi hagués cap positiu. Per entrar al camp de futbol, serà obligatori l'ús de mascareta i es recorda a tothom que cal anar amb molt de compte i no dur a sobre el gel hidroalcohòlic perquè és inflamable. 

L'Ajuntament de Bagà ha demanat explícitament en un vídeo que la gent que no prengui part en la crema ni en la baixada de falles es quedi a casa, ja que en el futur hi haurà més ocasions per reviure aquesta tradició del solstici d'hivern que enguany se celebra sense públic. 

A  Sant Julià de Cerdanyola, la baixada del Clot tindrà un circuit circular amb camins diferents de pujada i de baixada. Els fallaires cremaran les falles cadascú a casa seva, amb el seu corresponent grup bombolla. L'alcalde Agustí Elias ha fet una crida a la responsabilitat i a evitar aglomeracions en un any que, sense visitants i curiosos, la tradició tornarà en part als seus orígens.

L'1 de desembre de 2015, la Fia-faia va ser declarada Patrimoni Immaterial de la Humanitat per la UNESCO amb la resta de falles dels Pirineus. La celebració berguedana d'arrels paganes és l'única que es fa coincidint amb el solstici d'hivern.