Uns nervis d'acer faran rebrotar la part tallada del Pi de les Tres Branques

L'arbre centenari símbol dels Països Catalans estarà restaurat abans de l'Aplec | La reubicació de la branca té un cost de 35.000 euros

Redacció
06 de maig del 2015
Actualitzat a les 21:09h
Estructura que es col·locarà al Pi de les Tres Branques
Estructura que es col·locarà al Pi de les Tres Branques | Aida Morales

Estructura per recol·locar la branca al Pi de les Tres Branques

 

Abans del proper Aplec del Pi de les Tres Branques que tindrà lloc el 19 de juliol, l'arbre centenari tornarà a veure rebrotar la branca que el passat 13 de maig li van tallar. Un incident avui dia encara anònim, que va causar el malestar de bona part de Catalunya, i que va requerir d'una resposta immediata per part de l'Ajuntament del Castellar del Riu, així com de diverses administracions catalanes. I és que, pel moment històric que viu Catalunya i el simbolisme polític i cultural que arrossega aquest arbre, declarat monumental el 1987, l'atemptat contra el Pi de les Tres Branques no podia generar indiferència. 

Per aquest motiu, en una roda de premsa aquest dimecres, l'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, ha manifestat que el Pi vell es podrà veure restaurat abans de l'Aplec, amb la reincorporació de la branca que li va ser tallada, i que es tornarà a col·locar mitjançant tot un seguit de nervis exteriors creuats de dalt a baix, que funcionaran com una “gàbia” o una “cotilla”. Aquesta va ser l'opció triada pel consistori, després de valorar altres accions més invasives, tant per a l'arbre, com estèticament. 

D'aquesta manera, i segons ha exposat el director de l'empresa encarregada de la restauració, Gerard Passola, s'instal·larà una espècie de malla d'acer inoxidable que recobrirà el tronc tallat i que, com a mínim, ha de durar uns 50 anys sense problemes. De fet, ha indicat que una de les parts més difícils ja s'ha realitzat, que és estudiar la soca per sota, el seu estat, el pes que pot aguantar l'arbre, la resistència o el tipus d'ancoratge. Tot això, a més, tenint en compte els diferents factors meteorològics i els materials. A partir d'aquí, però, comença la segons fase; s'haurà de procedir a tornar a implantar la branca serrada, un tronc que pesa més de dues tones i que necessita una precisió exacta en el moment de la col·locació: “Quan es col·loqui, no es pot moure gens”. 

 

El director de l'empresa Doctorarbol, Gerard Passola Foto: Aida Morales

D'altra banda, un dels aspectes més delicats és la zona de contacte entre les dues parts serrades. En aquesta, hi ha parts més llises i una altra zona escapçada, de manera que s'han de realitzar unions que segueixin els nervis de la fusta, així com petits trossos enganxats que facin la funció de contraforts. 

En total, una reparació que ha tingut un cost de 35.000 euros, segons ha explicat l'alcalde de Castellar del Riu. Aquests diners, ha precisat, provenen d'una subvenció que ha demanat el mateix consistori, i que sufraga en el 50% la Generalitat, i en el 50% restant la Diputació de Barcelona. 

“Per sort, els 230 arbres monumentals que tenim a Catalunya no porten aquesta feinada”, ha bromejat el cap de la secció d'Espais Naturals del Departament d'Agricultura, Eduard Parés. Aquest, també ha recordat que l'arbre és un “símbol, un bé comú” i que, per aquest motiu, totes les institucions estan treballant plegades per donar-hi resposta. 

Així mateix, per a l'alcalde de Berga, Juli Gendrau, la recol·locació de la branca té un significat molt més transcendental: “És important transmetre la idea que ens tornem a aixecar”. En aquest sentit, ha considerat que és una “notícia important" per Catalunya i pels Països Catalans. 

Estirant fils

Pel que fa a la investigació oberta per trobar els causants de l'acció, el cap dels Mossos d'Esquadra de Berga, Eduard Cuenca, ha assegurat que es continuen “estirant fils”. No obstant això, ha recordat que la investigació és “complexa” i que, per aquest motiu, no es poden donar detalls i hi està treballant una unitat especialitzada. 

 

L'alcalde de Castellar del Riu, Adrià Solé, i el de Berga, Juli Gendrau Foto: Aida Morales

Pel que fa a la vigilància, ha assegurat que la policia catalana té considerat el Pi de les Tres Branques com un “punt d'interès”. D'aquesta manera, cada dia durant diverses hores hi passen patrulles i, en referència al cap de setmana de l'Aplec, ha indicat que el dispositiu serà el mateix que el d'altres anys, amb control i passades continuades, així com agents de paisà i altres uniformats a la zona i a les rodalies. 

Conveni per protegir i potenciar l'entorn

L'Ajuntament de Castellar del Riu també ha signat un conveni marc entre la Generalitat, la Diputació i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) per tal de protegir i fomentar l'entorn del Pi de les Tres Branques. Segons ha explicat l'alcalde, es tracta d'un acord de dos anys de durada, en què es posaran en marxa una sèrie d'actuacions de millora, com ara posar cartells informatius a la vora del Pi jove i del Pi vell, i crear llocs d'aparcament. 
 

Presentació del projecte de restauració del Pi de les Tres Branques Foto: Aida Morales