Reparen d’urgència una coberta de l'església de Sant Martí del Puig de la Baga de Gisclareny per evitar-ne el col·lapse

La coberta d'una capella del temple s’havia esfondrat parcialment i es temia que caigués el sostre

22 de desembre del 2020
Actualitzat a les 19:13h
Reparació de la coberta d’una capella de l’església de Sant Martí del Puig de la Baga, a Gisclareny.
Reparació de la coberta d’una capella de l’església de Sant Martí del Puig de la Baga, a Gisclareny. | SPAL / Diba
El Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació de Barcelona (SPAL) ha iniciat els treballs de reparació i restitució d'urgència de la volta i la teulada de la capella de migdia de l’església de Sant Martí del Puig de la Baga, al municipi de Gisclareny. La coberta de la capella s’havia esfondrat parcialment i es temia el seu col·lapse del sostre, per la qual cosa se'n va plantejar la restitució, per evitar-ne la pèrdua i el progrés dels danys a l’interior de l’església.

L'objectiu principal de les intervencions realitzades pel Servei de Patrimoni Arquitectònic de la Diputació ha estat "reforçar la imatge de  l’església com a element d’interès monumental i paisatgístic, ja que es troba al bell mig del Parc Natural del Cadí-Moixeró", segons han explicat fonts de l'ens. En aquest sentit, s'ha considerat rellevant recuperar les tipologies arquitectòniques i constructives primigènies amb l’ús de les tècniques i materials tradicionals. Aquests treballs, han tingut un cost d’11.508 euros.

Sant Martí del Puig de la Baga és un temple romànic rural, constituït per nau única capçada per un absis semicircular orientat a llevant, datats del segle XIII, i amb respectives capelles de planta quadrada i volta rebaixada, afegides a banda i banda de l'aula, del segle XVIII. Sobre el capcer de ponent s’aixeca un campanar d’espadanya que abasta tota l’amplada de la testera de la nau i que va ser construït posteriorment a aquesta. Les cobertes de la nau i de les capelles laterals són de teula àrab a dues aigües i es van renovar el 1988.

Els anys 2007 i 2008, la Diputació de Barcelona, a través del Servei de Patrimoni Arquitectònic Local (SPAL), va donar suport tècnic i ajut econòmic a l’Ajuntament de Gisclareny i, fruit del mateix, es va realitzar un estudi històric de l’església i diverses intervencions, centrades, principalment, en la restauració de la coberta de l'absis i en la consolidació de la façana de ponent.
 

Sant Martí del Puig de la Baga de Gisclareny. Foto: SPAL/Diba