Gironella presenta un pressupost amb 3,4 milions d'euros d'inversions per 2021

Entre els projectes hi ha el parc i mirador sobre el riu Llobregat, el pla de millora dels polígons industrials, millores a l'enllumenat públic i a la xarxa d'aigua, la Ruta de l'Aigua i un centre d'interpretació al nucli històric

16 de desembre del 2020
Actualitzat a les 11:02h
Aprovació del pressupost per a 2021.
Aprovació del pressupost per a 2021. | Aj. Gironella
El ple de l'Ajuntament de Gironella ha aprovat inicialment el pressupost per a l'exercici 2021 que ha presentat l’equip de govern. El pressupost s'enfila fins a més dels 7,9 milions d’euros, dels quals més de 3,4 milions es destinen a inversions a la via pública i a nous equipaments municipals, obres que estan subvencionades en més d'un 74% per diferents administracions com la Generalitat i la Diputació de Barcelona.

Gironella tirarà endavant 15 projectes d'obres per un import global de 3,4 milions d’euros durant el 2021, la xifra més gran en un pressupost municipal. També ha prioritzat les partides econòmiques per afrontar les conseqüències de la pandèmia en les àrees d’atenció a les persones, ocupació i promoció econòmica i educació.

Pel que fa a les inversions directes, l'equip de govern ha tingut en compte "com a element determinant" que un 78% de les inversions estan vinculades a subvencions ja concedides i que el seu termini d’execució acaba el 31 de desembre de 2021. 

Aquestes obres estan molt vinculades als fons FEDER 2014-2020 o els Plans de Foment de Turisme, ambdues convocatòries coordinades pel propi Consell Comarcal del Berguedà. L'alcalde David Font ha assegurat que "enguany Gironella viurà una transformació en molts punts per fer un salt qualitatiu en el nivell de vida de la ciutadania". Aquestes són les inversions que es portaran a terme, entre les quals hi ha el projecte del parc i mirador sobre el riu Llobregat (1,3 milions d'euros), el pla de millora dels polígons industrials 298.815,66 euros), millores a l'enllumenat públic (673.816,30 euros), millores a la xarxa d'aigua (375.000 euros), un centre d'interpretació al nucli històric (164.000 euros) o la creació de la Ruta de l'Aigua (107.255,69 euros). 
 

Inversions del pressupost 2021.


El pressupost s'ha aprovat amb els vots a favor de l'equip de govern, mentre que l'oposició hi ha votat en contra per disconformitat amb diversos dels punts que defensava l'equip de govern. 

Segons l'executiu local, la situació financera municipal, amb una ràtio d'endeutament a 31 de desembre del 2019 del 25,40% permet a l'ajuntament assumir l'aposta per aquesta inversió elevada i transformadora de Gironella. El període mig de pagament a proveïdors és de 21 dies.

Més recursos per combatre els efectes negatius de la pandèmia

El govern de Gironella ha volgut potenciar les àrees que actualment requereixen una major atenció de recursos perquè la pandèmia haurà tingut efectes negatius sobre la ciutadania i el teixit empresarial, ha explicat l'alcalde David Font. En aquest sentit, el pressupost en l’àrea social serà del 8,65% (390.239 euros), als quals cal sumar les ajudes específiques i individuals que la ciutadania pugui rebre. També l’àrea d’Educació aglutina una de les partides més importants en aquest aspecte, pujant fins als 318.377,50 euros (7,08%).

Com a novetats importants per aquest 2021, en destaca una partida de millores a barris que es decidirà conjuntament amb les entitats veïnals de cada un d’ells, per un import global de 50.000 euros i facilitant així encara més la participació i implicació del teixit associatiu en les decisions de la Vila, així com també un increment notable d’ajudes directes a ciutadania amb necessitats i a empreses i comerços per seguir fent front a la pandèmia.

En total, 110.000 euros (un 47% més que l'exercici anterior) que haurien de poder donar resposta a les necessitats detectades actuals i les possibles que puguin sorgir al 2021. També es preveuen accions de promoció econòmica que venen a seguir les dinàmiques que s’han iniciat en aquest final d’any de suport a empreses i comerços, així com també reforçant les fires i accions de dinamització econòmica i turística.

Segons l'equip de govern, el pressupost municipal per al 2021 garanteix l'equilibri pressupostari de l'ajuntament i el compliment de les ràtios legals, així com també una situació d'endeutament sanejada i molt per sota dels màxims legals permesos.
 
Arxivat a