El primer curtmetratge del berguedà Eudald Corominas s’estrena a la gran pantalla

Borja Espinosa, Pep Cruz i Albert Pérez protagonitzen 'Herència', que es va rodar el 2019 a la comarca

15 de desembre del 2020
Fotograma del curtmetratge 'Herència' d'Eudald Corominas.
Fotograma del curtmetratge 'Herència' d'Eudald Corominas. | Cedida
La preestrena d'Herència, un curtmetratge del berguedà Eudald Corominas, se celebrarà el pròxim 21 de desembre. La projecció a la pantalla gran es farà al cinema Cinesa Diagonal de Barcelona, a les 8 del vespre. Hi assistiran l'equip tècnic, els actors i tots els col·laboradors que ho desitgin.

Borja Espinosa, Pep Cruz i Albert Pérez protagonitzen el curtmetratge, que es va rodar el 2019 a a comarca del Berguedà.

Ara fa un any, el director Eudald Corominas (Berga, 1994) va rodar el que és el seu primer curtmetratge. El projecte es va començar a gestar a finals del 2018 i, un any més tard, al desembre del 2019, es va dur a terme el rodatge. Durant deu dies, un equip format per unes trenta persones va gravar Herència a la comarca del Berguedà. A causa de la pandèmia, el film s’ha vist endarrerit i els processos de postproducció programats es van haver d’ajornar durant uns quants mesos evitant així que s’estrenés durant les dates previstes. Ara, però, després d’un any, el curt ja és una realitat.
 

Pep Cruz és un dels protagonistes del curtmetratge. Foto: Cedida


Després de la preestrena, el director i la productora ESCAC Films, començaran a distribuir el curtmetratge Herència a diversos festivals d’àmbit nacional i internacional per tal de donar visibilitat el projecte. També es busca fer una projecció al Berguedà, però no està programada per les dificultats del moment arran de les mesures restrictives per la crisi sanitària i econòmica.

Cinema negre, històric i polític

Herència, catalogat dins del cinema negre, està ambientat als anys cinquanta en un poble dels Pirineus catalans i explica la història d’un enterrador que, angoixat perquè la seva vida està submergida en la desgràcia, mata una persona per poder cobrar els diners de l’enterrament. Les atrocitats de la guerra i els actes del passat emergeixen a la llum quan una nena descobreix l'assassinat i li comença a fer xantatge. Herència busca explicar les conseqüències de la Guerra Civil i els despropòsits que es van fer quan es va acabar oficialment. Malgrat que el lloc està descontextualitzat, la història que s’explica beu de moltes històries reals que van succeir durant aquells temps.


Herència - Tràiler from Eudald Corominas on Vimeo.
 

Repartiment

Borja Espinosa (Barcelona, 1976) – L’enterrador: És especialment conegut pel seu pas a Plats Bruts i fou nominat al millor actor als Premis Gaudí per El camí més llarg per tornar a casa. El seu paper és d’un enterrador solitari que viu en una casa apartada del poble.

Pep Cruz (Girona, 1948) – Arturo: El coneixem per les seves múltiples facetes, a produccions com ara Mar i Cel o La memòria dels cargols. A la història, durant la guerra civil va ser l'alcalde del poble. El seu paper és d'un home seriós amb un caràcter fort i enèrgic.

Albert Pérez (Barcelona, 1959) – Pare Francesc: Va estar nominat als Premis Butaca a la categoria d’actor de repartiment per L’encarregat. El seu paper és d’un capellà que acompanya en tot moment l’Arturo donant-li suport i ajudant-lo en tot el que calgui.

Laia Parent (Barcelona, 2006) – Sara: Amb quinze anys és una de les joves promeses del panorama català, i a Herència firma el seu debut a la gran pantalla. La Laia encarna una nena que descobreix un assassinat i apareixerà a casa de l’enterrador per trencar la tranquil·litat d’aquell lloc.
 

Cartell del curtmetratge 'Herència'. Foto: Cedida