El pintor Joan Ferrer, la Cobla Berga Jove i «El silenci dels telers» guanyen els Premis de Cultura del Berguedà

La tercera edició dels guardons comarcals s'ha celebrat en un acte amb restricció d'aforament per la Covid-19 al Claustre del Convent de Sant Francesc de Berga

05 de desembre del 2020
Actualitzat el 06 de desembre a les 17:36h
Imatge dels guardonats de la tercera edició dels premis de Cultura del Berguedà.
Imatge dels guardonats de la tercera edició dels premis de Cultura del Berguedà. | Cedida
El pintor Joan Ferrer ha rebut aquest dissabte el Premi d'Honor de la Cultura Berguedana. L'obra teatral El silenci dels telers ha guanyat el Premi a la Creació Artística i la Cobla Berga Jove el de la Difusió Cultural en l'acte al claustre del Convent de Sant Francesc de Berga. La tercera edició dels Premis de Cultura del Berguedà s'ha celebrat en una gala breu de menys d'una hora amb restriccions per la pandèmia, i ha anat a càrrec del Consell Comarcal del Berguedà. L'aforament s'ha vist limitat a causa de les restriccions per frenar la Covid-19 i s'ha pogut seguir en directe per la Televisió del Berguedà, amb la presentadora i periodista Sílvia Culell en la conducció del programa. 

Tal i com ja havia explicat NacióBerguedà, Joan Ferrer (Berga, 1937) ha estat guardonat amb el Premi d’Honor de Cultura del Berguedà del 2020. El jurat n'ha valorat "l'extensió, transcendència i qualitat de la seva obra". S'ha premiat el pintor, pedagog, teòric de l'art i activista cultural perquè, des del Berguedà, ha aconseguit una veritable projecció nacional i internacional. "Berga és aixopluc, Berga ho és tot", segons paraules de Ferrer, que ha tingut l'oportunitat d'explicar la seva passió per la pintura. "Sóc pintor, no pas orador, vull donar les gràcies al Consell Comarcal del Berguedà per aquesta consideració. Sempre penses que potser no t'ho mereixes, però, què carai, em fa molta gràcia rebre aquest premi amb noms com els que l'han rebut abans, com mossèn Climent Forner o Ramon Viladés", ha expressat entre aplaudiments. 

En la categoria de Difusió Cultural, la Cobla Berga Jove s'ha endut el premi d'enguany. El jurat ha valorat, sobretot, el seu darrer espectacle amb el grup osonenc Obeses: una proposa revolucionària que fusiona rock i música de cobla. Ambdues formacions han portat l'espectacle musical a escenaris de tot el país fins a esdevenir la sensació de la temporada. Lluís Gual i Joan Serra, membres de la Cobla Berga Jove, han agraït el reconeixement que suposa aquest premi en un any tan difícil com l'actual per la present crisi sanitària i econòmica. La Cobla Berga Jove va iniciar el seu recorregut musical l'any 2014 i, des d'aleshores, han interpretat música per a cobla arreu del territori. El grup està format per joves talents musicals del Berguedà i ha tirat endavant diverses propostes reeixides, d'entre les quals destaca l'esmentat projecte amb la banda de rock Obeses, liderada pel polifacètic Arnau Tordera. 

En la categoria de Creació Artística, el jurat ha premiat l'obra de teatre El silenci dels telers, impulsada per la gironellenca Maria Casellas. Una obra que ja s'ha interpretat a Berga, i pròximament, el 7 de desembre, es podrà gaudir a Gironella, a més d'haver-se pogut veure en escenaris de diferents punts de Catalunya. Ferran Utzet dirigeix aquesta adaptació teatral que va néixer del llibre d'Assumpta Montellà i recull testimonis reals de diferents generacions de dones que van viure a les colònies tèxtils de la conca del Llobregat. La mateixa Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l'obra i mostren les veus d'aquestes dones. La representació retrata el dia a dia de l'univers de les colònies tèxtils, "la memòria de tot un segle", segons han posat en valor aquest dissabte els seus responsables. L'encarregada de recollir el premi ha estat Maria Serra, responsable de producció.

L'acte cultural d'aquest dissabte ha comptat amb la presència de l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós, la consellera comarcal de Cultura, Araceli Esquerra, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, membres de les diverses candidatures i la connexió per videoconferència de la consellera de Cultura de la Generalitat de Catalunya, Àngels Ponsa.

El president Lara ha valorat "la bona salut" de la cultura de la comarca i "l'esforç per organitzar l'acte en un any difícil i en condicions adverses". La consellera Ponsa ha agraït la invitació a participar en la gala de lliurament de premis i ha animat a continuar "en la línia de suport a la cultura", així mateix ha destacat la figura artística de Joan Ferrer com a deixeble destacat de Josep Maria de Martín. També ha recordat al conseller de Cultura a l'exili, Lluís Puig Gordi, de qui ha lamentat que no pogués ser present a l'acte. En aquest sentit, també s'ha pronunciat Araceli Esquerra, que ha valorat satisfactòriament la tercera edició dels Premis de Cultura del Berguedà.

En aquesta tercera edició dels premis, s'han presentat vuit candidatures i el jurat ha estat format per la periodista Judit Jordana, el músic Robert Agustina, l'exarxiver comarcal Xavier Pedrals, el pintor Jordi Miralpeix i els activistes culturals Toni Puig i Angelina Vilella.

La primera edició es va celebrar l'any 2018 al Monestir de Sant Llorenç, a Guardiola de Berguedà, amb Ramon Viladés, la Farsa i la Melanzana Ensemble com a premiats; i la segona, l'any passat, al Monestir de Santa Maria de Serrateix, va guardonar mossèn Climent Forner, La Closca i Nil Safont. 

Han estat diverses les actuacions que han afegit dinamisme i passió per la cultura a l'acte. Madame Gaüc ha ofert un tast del seu espectacle Fil. Aquesta és una companyia de circ contemporani que va néixer el 2017 i està formada per Maria Palma i Raimon Mató. Tots dos junts han fet algunes estades al Konvent de Cal Rosal. Els berguedans i campions d'Espanya de ball de saló esportiu en la modalitat de 10 balls, Joan Boixader i Rosanna Camprubí, han ofert un dels seus balls als passadissos del claustre de Sant Francesc en un dels instants més emocionants del vespre. Cal recordar que Rosanna Camprubí no sent la música, perquè va perdre l'oïda de petita, però tot i així ha aconseguit triomfar com a ballarina i s'ha convertit en un exemple de superació.

El jove músic gironellenc, Sergi Serra, també ha aparegut amb la seva trompeta, a la part final de la gala d'entrega dels guardons.
 

Maria Serra de producció de l'obra 'El Silenci dels telers' amb l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós. Foto: Cedida

 

L'artista Joan Ferrer, premi d'Honor de la Cultura Berguedana 2020. Foto: Cedida

 

En la categoria de Difusió Cultural, la Cobla Berga Jove s'ha endut el premi d'aquesta tercera edició. Foto: Cedida

 

Els premiats amb els representants comarcals i municipals, aquest dissabte. Foto: Cedida

Arxivat a