Bagà i Sant Julià de Cerdanyola celebren els cinc anys de la Fia-Faia Patrimoni de la Humanitat

Ambdues poblacions estudien opcions per mantenir la tradició la vigília de Nadal en format reduït

02 de desembre del 2020
Actualitzat el 03 de desembre a les 11:34h
Commemoració dels cinc anys de les falles del Pirineu com a Patrimoni de la Unesco.
Commemoració dels cinc anys de les falles del Pirineu com a Patrimoni de la Unesco. | Cedida

Commemoració dels cinc anys de les falles del Pirineu com a patrimoni de la Unesco. Foto: Cedida


Bagà i Sant Julià de Cerdanyola han celebrat, aquest dimarts al vespre, els cinc anys de la Fia-Faia com a Patrimoni Immaterial de la Humanitat de la Unesco. Per commemorar-ho, s'ha celebrat un acte al pati d'armes del Palau dels Pinós seguint les mesures de la Covid-19. D'aquesta manera, s'han encès algunes faies de manera simbòlica i hi ha hagut un brindis amb els alcaldes de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola, Joan Oña i Agustí Elias, i el president de l'Associació de la Fia-Faia, Josep Ureña. 

El tret de sortida ha estat el repicar de les campanes de les esglésies d'ambdues poblacions a les 7 de la tarda, segons ha explicat a NacióBerguedà Joan Oña, el batlle baganès.

Els representants municipals han valorat molt positivament el significat de l'efemèride. Per la seva banda, l'historiador Xavier Pedrals s'ha encarregat de llegir unes línies per recordar la candidatura unitària de les falles del Pirineu formada per 63 pobles de Catalunya, Aragó, França i Andorra que va acabar culminant en aquest reconeixement. Per les associacions de les falles pirinenques, la declaració va suposar un agermanament i un reconeixement a una feina feta durant anys. 

La decisió de la Unesco es va prendre a Namíbia, a l'Àfrica, l'1 de desembre de l'any 2015, i va representar un dels majors reconeixements per les celebracions del foc dels Pirineus. Les  falles dels dos municipis del Berguedà són les úniques relacionades amb el solstici d'hivern. La declaració ha despertat l'interès de molta gent per la Fia-Faia durant els últims anys. 
 

Per commemorar-ho, s'ha celebrat un acte al pati d'armes del Palau dels Pinós seguint les mesures de la Covid-19. Foto: Cedida


Els municipis estudien opcions per celebrar la tradició la Nit de Nadal

Joan Oña ha afirmat que actualment s'està estudiant com celebrar la Fia-Faia el pròxim 24 de desembre, la vigília de Nadal, ja que la pandèmia no deixarà que es faci com cada any i cal adaptar la tradició a les restriccions de la Covid-19. A Bagà s'ha descartat que cadascú cremi la faia davant de casa perquè suposaria encendre més de 700 petits focs diferents pels carrers i places. A hores d'ara, s'està estudiant la viabilitat de fer-ho al camp de futbol amb entrada restringida. A Sant Julià de Cerdanyola es plantegen una festa íntima perquè cadascú pugui cremar les faies als patis i horts de casa, i es demana que no hi pugin visitants.

L'alcalde de Bagà ha admès que "estem plantejant alternatives, aquesta setmana s'ha d'acabar de decidir què es pot fer i què no". "El que hem anat fent fins ara és anar descartant opcions, adaptarem la tradició sempre que ho permeti la pandèmia, hem de tenir clar que no sabem quina serà la situació epidemiològica de Nadal", ha reflexionat Oña.