Salut farà un cribratge massiu a Berga, Puig-reig i Gironella

La capital de comarca serà la primera població del Berguedà en fer les proves: el lloc escollit és l'Hotel d'Entitats i els testos als majors de 16 anys tindran lloc dimarts i dimecres

30 de novembre del 2020
Actualitzat a les 16:40h
Una dona fent-se una PCR en un municipi català.
Una dona fent-se una PCR en un municipi català. | ACN
Primer cribratge massiu al Berguedà. A partir d'aquest dimarts es faran testos ràpids a la població major de 16 anys de la ciutat de Berga. L'Hotel d'Entitats acollirà el cribratge que s'allargarà dos dies. Es faran testos ràpids aquest dimarts, 1 de desembre, i dimecres 2, de dos quarts de 9 del matí a dos quarts de 2, i de 3 de la tarda a 8 del vespre. Així ho ha anunciat en roda de premsa l'alcaldessa de Berga, Montse Venturós.

Al llarg d'aquesta setmana, també es faran cribratges massius a Puig-reig i Gironella. A Puig-reig, les proves es faran al pavelló poliesportiu, dijous 3 de desembre. I el cribratge a Gironella tindrà lloc al casal de la gent gran, a la plaça Campalans, el proper divendres, 4 de desembre. En ambdues poblacions, les proves es faran també en horari de matí i tarda.

Totes les persones que se sotmetin al test sortiran amb el resultat de la prova. Actualment, a Berga, el risc de rebrot és de 211, mentre que la setmana passada era de 472. Aquesta setmana s'han detectat 21 positius a la ciutat, la meitat que la setmana passada. La velocitat de propagació (Rt) se situa a 0,63. 

La capital del Berguedà serà el primer municipi de la comarca en acollir un cribratge massiu a la població, una estratègia que el Departament de Salut utilitza per tallar cadenes de contagi comunitàries i detectar casos entre els asimptomàtics. Consisteix en la realització de proves voluntàries a la població major de 16 anys i que siguin asimptomàtics. El resultat de cada prova es tindrà uns 20 minuts després de fer-la. En cas que el resultat sigui positiu, el personal d’infermeria indicarà el protocol a seguir a la persona en qüestió.

"La importància el cribratge massiu és que pot detectar les línies de contagi que hi pugui haver i les persones asimptomàtiques per tal de controlar aquesta expansió que volem evitar", ha explicat Montse Venturós. L'estudi es farà "de tantes persones com es pugui" per frenar "aquestes línies de persones que no tenen coneixement de que són portadores de la malaltia", segons Venturós.

Per què serveix un cribratge?

El Departament de Salut aplica l'estratègia dels cribratges massius per aturar l’extensió del virus i detectar el màxim nombre de positius asimptomàtics. D'aquesta manera, pot controlar i tallar les cadenes de transmissió i s'evita que les persones asimptomàtiques puguin transmetre el virus sense saber-ho.

En roda de premsa aquest dilluns, la consellera de Salut, Alba Vergés, i el coordinador de la unitat de seguiment de la Covid-19 a Catalunya, Jacobo Mendioroz, han defensat l'eina dels cribratges massius per disposar de més informació sobre l'evolució de l'epidèmia a Catalunya. Per ara només un 1% de les proves fetes en aquests cribratges arreu de Catalunya han estat positives. Un resultat que Mendioroz considera positiu.