El Consell destinarà 100.000 euros a subvencionar la taxa d'escombraries als negocis tancats per la pandèmia

També s'ha aprovat una modificació de pressupost que. entre altres, permet destinar 50.000 euros a la reactivació comercial amb la campanya de Nadal

25 de novembre del 2020
Actualitzat el 26 de novembre a les 14:41h
Ple extraordinari del Consell Comarcal del Berguedà.
Ple extraordinari del Consell Comarcal del Berguedà. | CCB
El ple extraordinari del Consell Comarcal del Berguedà d'aquest dimecres ha aprovat una modificació del pressupost per a la incorporació de romanents que permetrà destinar una partida de 100.000 euros a subvencionar la taxa de recollida comercial pels dies en què els autònoms o empreses, amb seu i activitat al Berguedà, s’hagin vist obligats a tancar per l'estat d’alarma o bé per les darreres mesures que han afectat el sector de la restauració, segons ha explicat el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara.

Aquest punt de l'ordre del dia s'ha aprovat amb els vots a favor del govern (JxCat, independents i PSC) i els vots contraris d'ERC i la CUP. 

El conseller comarcal d'ERC, Ramon Camps, a l'oposició, ha alertat del "risc" d'aprovar una modificació del pressupost amb incorporació de romanents sense haver tancat encara la liquidació de 2019. "Si no hi hagués prou romanent per assumir aquesta modificació, això faria que la modificació de pressupostos fos nul·la", ha apuntat. Des de la intervenció li han assegurat, però, que "no s'hauria permès aquesta modificació si no es tingués la seguretat que aquests diners existiran, amb els càlculs i els ajustos de tancament hem calculat quin romanent es podia aplicar". La secretària, Lurdes Anglada, ha afegit, a més, que la modificació de pressupost ha d'estar aprovada de facto el 31 de desembre, i abans hi ha d'haver un període d'exposició pública, motiu pel qual s'ha convocat un ple extraordinari aquesta setmana.

"Si tenim pràcticament fets els càlculs, l'obligació era que se'ns presentessin aquestes dades", ha rebatut Ramon Camps. "Nosaltres les hem demanat repetidament per poder exercir el vot de manera correcta", ha lamentat el republicà. 

Josep Lara ha argumentat que "en el moment que ho van demanar, es va fer arribar tot el  que teníem, és evident que estem més a prop del tancament i que ara hi ha molta més informació". Lara ha dit que "en breu" es convocarà la comissió de comptes que serà on es podran informar sobre les xifres de tancament de 2019 "com pertoca". 

La CUP ha al·legat la seva posició per coherència amb el vot que van emetre en l'aprovació dels pressupostos, però també pel desacord amb "els tempos" de la proposta. El seu portaveu, Ivan Sànchez, ha coincidit amb l'argumentari de Ramon Camps en el fet que "no entenem que s'hagi convocat el ple abans de tenir tota la informació de la comissió de comptes", sobretot quan aquesta s'espera per dijous o divendres. 

En el ple d'aquest vespre s'ha aprovat, a més, una modificació del pressupost del Consell Comarcal del Berguedà i de l'Agència de Desenvolupament del Berguedà per acabar de quadrar partides i despeses i que, entre altres, permetrà destinar 50.000 euros a la reactivació del consum comercial que, en primer lloc, es destinarà al comerç amb la campanya de Nadal de poblacions més grans de 1.000 habitants i, més endavant, a una línia d'ajuts als municipis petits, segons el que han anat explicant els responsables de l'ens comarcal les darreres setmanes. Aquest punt de l'ordre del dia s'ha aprovat amb els vots a favor del govern (Junts per Cat, independents i PSC) i d'ERC. La CUP hi ha votat en contra. 

Abans de començar el ple, la consellera de polítiques d'Igualtat, Anna Maria Serra, ha llegit el manifest amb motiu del Dia Internacional per a l'eliminació de la violència contra les dones. Serra ha destacat l'empitjorament de les situacions de perill per a les dones durant el confinament.

Pots recuperar a continuació el ple extraordinari del Consell Comarcal del Berguedà al complet: