barri vell

El PSC creu que cal demanar un nou Pla de Barris per Berga i el barri vell

Abel García considera que el Pla d'Acció Local del Barri Vell que té sobre la taula l'Ajuntament de Berga serà "insuficient"

per Pilar Màrquez Ambròs , Berga, 24 de novembre de 2020 a les 20:16 |
Imatge de la ciutat de Berga (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
El PSC creu que el Pla d'Acció Local del Barri Vell que té sobre la taula l'Ajuntament de Berga serà "insuficient" i "no donarà compliment a les necessitats i plantejaments" que tots els grups polítics han consensuat fins ara. Per aquest motiu, pensa que cal demanar un nou Pla de Barris a la Generalitat. 

En una carta que el primer secretari del partit al Berguedà i regidor a l'Ajuntament de Berga, Abel García, ha fet arribar als mitjans de comunicació, avisa "del greu deteriorament que ha patit i pateix el barri vell amb les consegüents repercussions que té, per a la ciutat i, sobretot, per a la gent que hi viu".


Segons García, "la planificació estratègica de la ciutat es troba en un camí sense sortida, malgrat haver consensuat plegats (en dues mocions) la redacció del Pla Estratègic". D'aquesta manera, considera que "cal demanar un nou Pla de Barris a la Generalitat, adaptat a les necessitats presents".

García defensa que "Berga, necessita posar al dia les infraestructures, equipaments i serveis del barri vell, esponjar-lo i fer-lo atractiu i habitable com perquè torni a tenir vida de qualitat". En aquest sentit, "per ser pragmàtics, caldrà buscar finançament i liquiditat" per tal de donar resposta "a les propostes realitzades a partir del procés participatiu esmentat, per tal d’actuar de manera urgent i evitar la degradació que està patint la ciutat i, en especial, el barri vell", afirma el socialista. Un objectiu pel qual "caldria garantir la disponibilitat" d'un nou Pla de Barris de la Generalitat. "Cal deixar les despeses inútils del Govern per centrar-se en les coses importants", reitera en l'article.


El Pla de Barris de fa quinze anys no es va poder culminar

L'any 2003 el Govern de la Generalitat va fer convocatòria de l'anomenat Pla de Barris de Catalunya, amb una dotació econòmica que permetia concedir importants ajuts a les principals ciutats de Catalunya amb barris degradats. Berga va aconseguir un d'aquests ajuts l’any 2005, amb la intenció de formalitzar un Pla Integral d’Actuació en el Barri Vell, per un import de 13,1 milions d'euros, la meitat dels quals procedents de la Generalitat, i la resta a càrrec de les finances municipals. 

Aquell pla no es va poder culminar per problemes de finançament i de gestió, malgrat les dues pròrrogues concedides. La inversió va quedar entorn d'un 50% del que estava planificat. D'aleshores ençà, el barri vell ha continuat el seu deteriorament, fins al punt d’arribar a situacions d’autèntica urgència. 

 

Participació