Patum

El 15è aniversari de la Patum com a patrimoni mundial tindrà un format de mínims per la Covid-19

El Patronat difondrà les entrevistes als tres patumaires homenatjats, Lola Creu, Josep Cuberas i Josep Noguera, i farà un acte institucional a porta tancada

L'acte a la Sala Casino pel 14è aniversari de la Patum com a patrimoni de la Unesco, l'any passat (arxiu). | Pilar Màrquez Ambròs
per Pilar Màrquez Ambròs, Berga | 23 de novembre de 2020 a les 11:04 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 23 de novembre de 2020 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Berga celebrarà un 15è aniversari de la proclamació de la Patum com a Patrimoni de la Humanitat per part de la Unesco en format de mínims. El Patronat de la Patum, que s'ha reunit divendres al vespre, ha descartat activitats obertes al públic per les restriccions de la pandèmia de la Covid-19.

La regidora de Patum, Roser Valverde, ha explicat a NacióBerguedà que s'han realitzat entrevistes a tres persones que han participat de manera activa en la festa i es farà un acte institucional a porta tancada. Els documents audiovisuals es difondran per televisió i Internet. S'havien arribat a plantejar altres actes com el concert d'un salt de Patum des del castell que ja es va posposar per Corpus, però no era viable preparar-lo amb les actuals limitacions.


Les persones homenatjades d'aquest 2020 són Lola Creu, Josep Cuberas i Pep Noguera. Les entrevistes es podran veure a través de les xarxes socials i la Televisió del Berguedà durant aquesta setmana. L'acte de reconeixement als homenatjats es realitzarà sense públic com a mesura preventiva per la crisi sanitària. Se celebrarà a porta tancada dijous 26 a l'Ajuntament de Berga. 

Lola Creu és una veïna de Berga molt vinculada a la comparsa dels gegants, descendent de la nissaga dels Xamberg, la família que havia portat i tocat el Tabal des del 1826, com a mínim. Durant el passacarrers, els geganters alcen sempre les figures perquè les pugui tocar. Pel que fa a Josep Cuberas, vinculat al Gremi dels Elois, ha fet fins ara 200 salts de plens. Finalment, Pep Noguera és un historiador del Berguedà amb un fort vincle amb la festa.


Fins al 29 de novembre es podrà accedir a l'exposició de La Patum al Convent de Sant Francesc de manera gratuïta, si bé amb el compliment del límit d'aforament i d’altres restriccions derivades de la gestió de la Covid-19.
 

Cartell del 15è aniversari de la Patum com a patrimoni de la Unesco


No es convoca el concurs de cartells 

Davant la incertesa sobre si es podrà celebrar la festa i de quina manera, ja que a hores d'ara sembla impensable celebrar actes multitudinaris, el Patronat de la Patum ha acordat de moment no es convocarà el concurs de cartells.

L'Ajuntament de Berga i els responsables de les comparses tenen la voluntat, segons ha apuntat Valverde, "d'aprofitar el temps per anar desencallant temes i dignificant la festa amb temes que fins ara no hi havia hagut temps per desenvolupar". En aquest sentit, el Patronat ha servit per explicar les diferents propostes que es preveu dur a terme durant el proper any, com ara el concurs dels vestits nous dels gegants i la creació d'una nova pàgina web. Així mateix, es preveu a demanda de les comparses poder fer inversions en millores tant de seguretat com de vestuari.

Participació de la regidoria de Patum en diferents jornades de difusió

La regidoria de Patum ha participat en dues jornades entre els mesos d’octubre i novembre, convidada pel Ministeri de Cultura del govern central, per una part, i pel Departament de Cultura de la Generalitat, per altra. En ambdós casos, l’objectiu ha estat el de donar a conèixer La Patum focalitzant en els aspectes de participació ciutadana, polítiques saludables i no sexistes, així com han permès establir contacte amb altres agents encarregats de la gestió de diferents expressions del patrimoni cultural immaterial. 

 

Participació