La plataforma antiincineradora insisteix que s'estan fent obres a la tèrmica sense llicència

L'Ajuntament manté que només s'ha tret una bastida i s'estan retirant els residus dels treballs aturats

20 de novembre del 2020
Actualitzat a les 12:43h
Treballs al recinte de la central de Cercs amb data de novembre de 2020.
Treballs al recinte de la central de Cercs amb data de novembre de 2020. | PAIC

Treballs al recinte de la central de Cercs amb data de novembre de 2020. Foto: PAIC


La Plataforma Antiincineradora de Cercs (PAIC) ha tornat a assegurar que s'estan fent obres sense llicència a l'antiga central tèrmica. El passat octubre van denunciar "obres il·legals" als mossos, per tal que aixequessin acta i s'inclogués dins la denuncia que ja van presentar fa mesos a la Fiscalia de Medi Ambient i Urbanisme. La PAIC manifesta en un comunicat que durant el mes de novembre han pogut captar imatges "on es poden observar treballs dins el recinte de la tèrmica" més enllà de la retirada d'una bastida. 

"Tal com es pot observar en els vídeos captats des de principi d'octubre fins avui, es pot veure, presumptament retirada de ferro, retirada i empaquetat de fibrociment i manipulació de material i productes diversos", denuncien.

L'alcalde de Cercs, Jesús Calderer, ha afirmat, com ja va fer en primer lloc, que no s'estan fent obres, que s'ha retirat una bastida, de grans dimensions, que es va instal·lar amb motiu dels treballs; i ha afegit que també s'han dut a terme treballs per retirar els residus que van quedar amb motiu de les obres que estan aturades, quelcom permés. 

"Des de l'Ajuntament de Cercs n'estem fent el seguiment, i podem dir que l'empresa ha retirat la bastida i està traient residus que s'han de tractar per llei com fibrociment, ferralla i olis. Aquestes tasques estan comunicades a Urbanisme de la Generalitat i també a Residus. Un cop van treure el fibrociment i el van deixar a terra, no el poden deixar allà, s'ha de portar al lloc on toca sinó sí que s'estaria cometent un delicte", ha argumentat Calderer. Segons Calderer, "poden retirar els residus, el que no poden fer és desmuntar més coses, per això se'n van endur la bastida". 

Els opositors a la incineradora estan convençuts que "a hores d'ara les obres segueixen en marxa, sense llicència i no hi ha ningú que estigui ni fiscalitzant, ni aturant aquesta situació". Segons diuen, "tenint en compte la opacitat i la irregularitat de les accions que s’estan duent a terme a la central, creiem que és absolutament necessari paralitzar totes les obres, de manera real". 
A banda d'això, la PAIC reclama deixar actuar les investigacions de la fiscalia, "que mentre aquesta investigació es mantingui oberta, que l'alcalde i conseller comarcal Jesús Calderer dimiteixi de les seves funcions". "El que està passant a la central a banda d'irregular pot ser susceptible de ser un delicte greu, i per higiene democràtica, la retirada dels càrrecs polítics al senyor Calderer és més que justificada", afirmen. 

El Govern català va tombar el projecte d'incineradora a Cercs per incompatibilitat urbanística. Però els opositors reiteren que "per molt que des d'Urbanisme s'hagi aturat el primer projecte d’incineradora, la possibilitat d'aquesta instal·lació segueix oberta, i subjecte a una modificació urbanística que l’Ajuntament pot adjudicar fàcilment. Per tant, el risc de tornar a desvetllar el monstre és real". Sobretot, opinen, "tenint en compte la posició del Departament de Territori i Sostenibilitat, amb Damià Calvet al davant, a l'hora de bloquejar la legislació d’una moratòria a les incineradores".