La CUP de Berga aposta per crear una sindicatura de greuges i una regidoria de participació

Montse Venturós denuncia que l'actual apartat de participació popular inclòs dins del ROM deixa marge a la "discrecionalitat"

Aida Morales
04 de maig del 2015
Actualitzat el 10 de maig a les 14:51h
La cap de llista de la CUP de Berga, Montse Venturós
La cap de llista de la CUP de Berga, Montse Venturós | Aida Morales

La cap de llista de la CUP de Berga, Montse Venturós Foto: Aida Morales


L'apartat de participació ciutadana que s'inclou dins del Reglament Orgànic Municipal (ROM) de Berga no és suficient per a la Candidatura d'Unitat Popular (CUP) de la ciutat que, en una trobada oberta sobre democràcia participativa, ha presentat algunes de les seves propostes per acostar l'Ajuntament de la capital a la població. Entre aquestes, i segons ha explicat a NacióBerguedà la cap de llista, Montse Venturós, seria “bàsic i necessari” tirar endavant una sindicatura de greuges municipal, així com una regidoria de participació. 

Segons l'alcaldable, el raonament per crear aquests dos espais es basa en incloure mecanismes de participació propers, que fomentin la transparència i que vetllin pels interessos de tothom. Pel que fa a la sindicatura, hauria de ser una persona de la ciutat capaç de defensar els interessos de la població de Berga davant de certes problemàtiques administratives o amb empreses que gestionen alguns dels serveis bàsics, com ara la llum, l'aigua o el gas. En referència a la regidoria de participació, seria un mecanisme més general que permetria tractar la participació ciutadana com un dret “a part”, i que aniria molt lligat a la transparència de l'ens municipal. "No pot ser que hi hagi una distància tan gran entre les decisions que es prenen als Plens municipals i el que passa als carrers de Berga”, ha declarat Venturós. Així mateix, i segons ha explicat, entre les seves tasques s'inclouria tirar endavant uns pressupostos municipals de caire participatiu, generar consultes populars sobre temes concrets i gestionar els serveis municipalitzats a partir dels interessos del poble. 

De fet, la clau de volta per a la CUP és aconseguir separar aquest mecanisme de participació del ROM i, per altra banda, ampliar i reformar aquest reglament per tal que no es pugui “deixar marge a la discrecionalitat” en cas que, per exemple, una entitat vulgui presentar una moció per debatre a un Ple municipal. En aquest punt, Venturós ha carregat contra la darrera decisió del consistori, en què s'ha decidit no aprovar la moció presentada pel Casal Panxo per donar suport al militant independentista Sergi Rodríguez 'Teti', que s'enfronta a una pena de més de quatre anys de presó per suposadament haver donat un calbot al regidor del Partit Popular cataltà (PPC), Joan Antoni López Noguera: “Aquest és un exemple de mal funcionament en l'apartat de participació”. 

Per a la Candidatura, altres propostes de “democratització” del consistori serien fer molta més difusió dels dies, hores i actes dels Plens municipals, que el seu contingut es pogués informar a través de diferents suports i que a la pàgina web s'expliquessin de manera simple tots els mecanismes de participació disponibles per a la ciutadania. Davant d'això, consideren que actualment s'està fent poc per donar a conèixer i fomentar aquest apartat, del qual la CUP ja fa bandera de canvi. 
 

Xerrada sobre participació ciutadana de la CUP de Berga Foto: Aida Morales

Arxivat a