Berga estrenarà un mural urbà pel 25-N i s'adhereix a la campanya «Diposita aquí el teu masclisme»

Les activitats programades inclouen l'elaboració d'un mural de l'artista Anna Maga, una ruta per la ciutat per reivindicar l'empoderament femení, teatre i l'adhesió a una campanya de sensibilització

18 de novembre del 2020
Actualitzat a les 19:54h
Els adhesius que es podran veure aviat a les papereres de Berga.
Els adhesius que es podran veure aviat a les papereres de Berga. | ICD
El dia 25 de novembre és el dia internacional per l’eliminació de les violències envers les dones, amb tot el que aquestes comporten: micromasclismes, llenguatge sexista, humiliacions, amenaces, abusos sexuals, agressions físiques, violacions i assassinats.

L'Ajuntament de Berga se suma a la commemoració del 25-N amb la propostes que inclouen l'elaboració d'un mural, una ruta per la ciutat per reivindicar l'empoderament femení, teatre i l'adhesió a la iniciativa Diposita aquí el teu masclisme, una nova campanya de sensibilització contra la violència masclista de l'Institut Català de les Dones.

La programació d'activitats culturals i de divulgació està promoguda per les àrees de Feminisme, Cultura, Joventut i Esports amb la col·laboració de les entitats.  

Art urbà i embelliment de l'espai públic

La primera proposta del 25-N serà una activitat d’art urbà que es realitzarà durant la setmana del 23 al 29 de novembre a la cruïlla que uneix els carrers Pompeu Fabra i Verdaguer. La il·lustradora, muralista, pintora, educadora i artista urbana, Maga elaborarà un mural per decorar l'espai urbà mitjançant la tècnica del graffiti. Es tracta d’una proposta que pretén fomentar el coneixement de l'art urbà, així com promoure la creativitat plasmant un disseny empoderador i positiu sota el lema "Ens volem vives i dignes". En concret, es preveu decorar la paret de la cruïlla esmentada que compta amb una superfície d’uns 37,11 m2 i que actualment es troba degradada. Aquesta setmana s’estan portant a terme els treballs de condicionament de la superfície per poder realitzar aquesta activitat d’embelliment de l’espai públic.

Manifest institucional i ruta empoderadora

El dimecres, 25 de novembre, hi haurà la lectura institucional del manifest del 25-N, a càrrec de les regidores de l’Ajuntament de Berga. L'acte es realitzarà a la sala de plens, a les 12 del migdia, i s’enregistrarà per evitar aglomeracions i per poder publicar-lo a les xarxes socials del consistori. 

A la tarda, es portarà a terme una ruta mixta pels carrers de la ciutat titulada Transformem la por en llibertat. L’activitat consistirà en completar un recorregut realitzant diverses parades i deixant un rastre d’empoderament per transformar la por amb llibertat a través de textos, imatges, etc. La ruta s’iniciarà a les 6 de la tarda, la plaça de Sant Pere, i està organitzada per la CGT Berguedà i l’Ateneu Columna Terra i Llibertat.

Campanya contra el masclisme a les papereres 

L'Ajuntament de Berga s'adherirà a la campanya Diposita aquí el teu masclisme, promoguda per l’Institut Català de les Dones. Es tracta d’una iniciativa que pretén reconèixer i desmuntar el masclisme per llençar-lo directament a la paperera.

La campanya, que compta amb la col·laboració dels consistoris, consisteix en fer visible en les papereres públiques aquest lema i per fer-ho s'han elaborat uns adhesius que han estat distribuïts als ens locals. Amb aquesta acció es vol donar visibilitat a aquesta realitat per poder aconseguir la igualtat efectiva i desemmascarar les desigualtats socials, polítiques, econòmiques i jurídiques que pateixen les dones.

El consistori berguedà ha confeccionat unes pancartes per convidar al veïnat de la ciutat a reflexionar sobre el masclisme que es troba present en la societat i el dia a dia de les dones. El disseny de les pancartes ha estat elaborat per la dissenyadora gràfica, Sara DeVegas, i es distribuiran per diversos espais de la ciutat. La imatge de les pancartes també es compartirà a través de les xarxes socials de l’Ajuntament de Berga, Berga Jove i Vull la nit!. El comerç local també s’ha sumat a les iniciatives del 25-N i col·laborarà decorant amb llaços de color lila els aparadors dels establiments adherits a l’entitat Bergacomercial.

Música en veu poderosa de dona

L’església de Sant Francesc acollirà l’actuació musical ‘Som solidàries’, a càrrec de Mariona Sagarra. Es tracta d’un viatge en veu poderosa i creadora de dona i les seves àmplies possibilitats de confluència de mons diversos, dinàmiques internes, improvisacions, sorpreses, timbres i emocions. Són sentiments expressats en la veu, en la màgia de les paraules i el poder de la música. Un catàleg de sonoritats tenyides de tradició i vestides d’actualitat. L’actuació es farà el dissabte, 28 de novembre, a dos de 8 de la tarda i s’aplicarà el sistema de taquilla inversa en què cada espectador i espectadora decideix allò que vol pagar un cop finalitzat l’espectacle sense que hi hagi un preu mínim o màxim establert. El concert està organitzat per l’Associació de Dones del Berguedà.

L'univers femení de les colònies tèxtils

Una altra de les propostes culturals programades serà la representació de l'obra El silenci dels telers, un muntatge teatral nascut del llibre d’Assumpta Montellà, que recull testimonis reals de diferents generacions de dones. Maria Casellas i Andrea Portella són les dues actrius que protagonitzen l’obra i que mostraran les veus d'aquestes dones. Elles van ser el motor de la indústria catalana i les que van fer créixer un dels patrimonis de les comarques d’interior, les colònies industrials. El muntatge es representarà el diumenge, 29 de novembre, a les 6 de la tarda i l'entrada costarà 10 euros,

L'activitat forma part de la programació cultural del Teatre Municipal de Berga i compta amb el suport del Programa.cat de la Generalitat de Catalunya i la Diputació de Barcelona.

Esport lliure de sexisme

Les regidories d’Esports, Joventut i Feminisme juntament amb l’Observatori Noctàmbul@s i les entitats esportives locals han treballat en l’elaboració d’un protocol per abordar la lluita contra el sexisme en l’àmbit esportiu de forma transversal. Aquesta acció s’emmarca en la campanya Vull l’Esport i inclou una sèrie de formacions telemàtiques adreçades als equips tècnics de diferents categories d’edat esportiva. Les entitats que hi participaran són: Bàsquet Berga, Berga Tennis Club, Club Esportiu Berga, Club Esquí Berguedà, Club Karate Cantero, CEM El Tossalet, Handbol Berga, JAB Berga i Mountain Runners del Berguedà.

D’altra banda, es preveu la instal·lació de material protector a les columnes del Pavelló Vell que incorporarà el logotip de la campanya Vull l’Esport per donar visibilitat a l’objectiu d’assolir que l’esport sigui un àmbit lliure de qualsevol tipus de violència sexista. En aquest sentit, el camp de futbol municipal comptarà amb un nou cartell normatiu de la instal·lació esportiva que també inclourà la imatge corporativa de Vull l'Esport.

Tallers en l’àmbit educatiu

L’alumnat de primer de Batxillerat de l'Institut Guillem de Berguedà participarà en el projecte Amors Quotidians dinamitzat per l'Associació Teatral Mousiké amb el suport de l'Institut Català de les Dones i el Departament de Joventut de la Generalitat de Catalunya. Es tracta d’un projecte de tallers teatrals per a joves que vol explorar i treballar, a partir de la creació i de la anàlisi artística, la microviolència present en la representació de les dones, la idea de bellesa, la sensualitat i la sexualitat, i en la concepció de l’amor romàntic.

El projecte pretén posar de manifest la violència encoberta que existeix en la representació del cos de la dona, la sensualitat i el desig i també la microviolència que hi ha darrere del mite de l’amor romàntic i, per tant, com la perpetuació d’aquest mite ha construït una relació desigual entre sexes i una determinada idea de viure la sexualitat i el desig.

Mesures Covid-19

La realització de les activitats que requereixen l'assistència de públic estan subjectes a la normativa vigent establerta per les autoritats governamentals i sanitàries per la Covid-19. En aquest sentit, l’organització es reserva el dret de modificar o cancel·lar qualsevol de les activitats previstes, en funció de la pròrroga o la publicació de noves mesures i restriccions vinculades a l’evolució de la pandèmia.

Les accions incloses en la campanya del 25 de novembre tenen un cost total de 7.344,42 euros.
Arxivat a