La Farsa proposa uns Pastorets vivents amb escenes al carrer per resistir la pandèmia

Es faran vuit escenes al llarg d'un circuit pel centre de Berga que acabarà al Teatre Municipal, si les restriccions de la Covid-19 ho permeten

17 de novembre del 2020
Actualitzat el 18 de novembre a les 14:30h
Els Pastorets de Berga (arxiu).
Els Pastorets de Berga (arxiu). | La Farsa
Els Pastorets que coneixem, com moltes de les manifestacions de la cultura popular de casa nostra, no podran celebrar-se aquest 2020 de la mateixa manera que ho han fet sempre. A Berga, l'Agrupació Teatral La Farsa ha espremut a fons la imaginació i ha buscat una manera de no renunciar-hi, sempre amb la incògnita de si finalment l'evolució de la pandèmia i les restriccions que s'imposin ho permetran. 

La proposta amb què ja s'està treballant és la d'uns Pastorets vivents amb escenes al carrer. Així ho ha confirmat a NacióBerguedà Marc Marginet, un dels directors artístics dels Pastorets. Es faran vuit escenes al llarg d'un circuit pel centre de Berga amb un text adaptat. L'itinerari tindrà com a inici la Berruga, a la mateixa plaça de Sant Pere, i acabarà a l'escenari del Teatre Municipal. 

"A principi de setembre, des de la Coordinadora de Pastorets de Catalunya van anunciar que facilitarien a les entitats i agrupacions teatrals uns textos més breus per uns 20 actors, sempre preveient que es poguessin obrir els teatres. Nosaltres vam decidir que no hi recorreríem perquè volíem conservar el text d'en Pitarra que es fa només a 3 llocs de Catalunya i perquè reduir-ho a 20 actors voldria dir deixar molta gent fora", ha explicat Marginet. Ja des d'aleshores, la Farsa va prioritzar buscar un format en el qual pogués participar tot l'equip, però que pogués adaptar-se als condicionants de la pandèmia.

Els Pastorets vivents es preparen pels dies 26 i 27 de desembre, i es preveu oferir diferents sessions cada dia amb grups reduïts en funció de les restriccions que hi hagi en aquell moment. "A l'Ajuntament de Berga li ha semblat bé, però sempre amb el fre de mà d'esperar a veure com seran les coses al desembre", ha dit Marginet. El públic haurà de reservar abans l'entrada. "És un format pensat per poder-nos a adaptar i tenir un pla A, B, C...", ha reiterat Marginet. 

Una setantena de persones que normalment representen els Pastorets ja s'ha ofert a col·laborar-hi. "Estem fent els assajos telemàticament, tindrem grups bombolla per cada escena que es munti i tenim molt clar que tot plegat es pot suspendre si la situació no és bona. Nosaltres ho intentarem fins al 23 de desembre", ha apuntat Marc Marginet. La situació que hi hagi en aquella data acabarà marcant si és viable.  

La idea que hi hagi una desena d'escenes diferents dels Pastorets repartides per Berga gairebé a la vegada, "permetrà que diferents actors que mai abans n'han tingut l'oportunitat, puguin interpretar un paper concret". Hi haurà més d'un Satan, arcàngel Sant Miquel, Garrofa, Maria o Sant Josep, etcètera. 

L'il·lustre berguedà mossèn Josep Armengou va definir els Pastorets de Berga com "la Patum d'hivern". I com el Corpus, els Pastorets també marquen l'inici d'un nou cicle a la ciutat.

Cada any en acabar l'obra s'explica al públic que la roda del temps torna a girar inexorablement i que tornarà a arribar Nadal i amb aquestes festes tornaran els Pastorets. "Abans, però, haurem escoltat el Ball de l'Àliga, rememorat el vot del poble per Sant Marc, celebrat Els Elois i ens haurem aplegat al peu de l'arbre sagrat de la pàtria", s'assegura. És un cicle que s'ha vist alterat de manera extraordinària aquest 2020, sense la Patum ni Els Elois ni tantes altres celebracions que fa un any semblava impensable deixar en pausa. Els Pastorets intentaran no fallar a la cita, però haurà de ser en una versió adaptada a l'any de pandèmia.  
Arxivat a