El Pla de joventut de Berga enfronta Perarnau (CiU) i Pujals (ERC)

CUP, PPC i ICV demanen que el consistori posi facilitats a les iniciatives populars | Una vuitantena de persones omplen La Duana en el primer debat sobre joventut

Pere Gendrau
03 de maig del 2015
Actualitzat a les 19:32h
Representants dels partits polítics al debat de joventut
Representants dels partits polítics al debat de joventut | Pere Gendrau

Sovint es diu que els joves són el futur. I el que també es comenta habitualment a Berga és que molts joves n'han d'acabar marxant. És difícil pronosticar si, en el futur, es pot posar fre a aquesta situació però el que és clar és que les polítiques orientades al jovent creen debat, i molt, entre els diferents partits que es presenten a les eleccions municipals de Berga. Això és el que es va poder comprovar aquest dissabte, al bar La Duana, on es va celebrar el debat sobre polítiques de joventut organitzat per En Cercle i NacióBerguedà

 

La representant de CiU, Queralt Perarnau Foto: Pere Gendrau

El que també van poder comprovar la vuitantena de persones que van assistir l'acte és que el Pla local de joventut que s'aprovarà dijous vinent, al proper Ple, té números de convertir-se en un eix destacable de la campanya. Aquest element va ser un dels que va crear més debat, especialment entre els representants de Convergència i Unió i d'Esquerra Republicana de Catalunya. Jordi Pujals, tercer membre de la llista d'ERC, va aprofitar la seva primera intervenció per retreure a l'equip de govern que no hi ha hagut participació de la resta de grups municipals en el pla. “ Hem estat tota una legislatura sense una planificació en polítiques de joventut”, va sentenciar Pujals, tot afegint que “en quatre dies intentarem resoldre una cosa que és molt complexa”.
 
Segons Pujals, un dels principals problemes de les polítiques de joventut a Berga és que no es planifiquen. I la prova en què es basa és que, des de la finalització de l'anterior pla, el 2012, s'ha estat tota la legislatura sense aprovar el següent. La representant de CiU i també número tres de la candidatura, Queralt Perarnau, va defensar l'elaboració del pla assegurant que s'ha parlat amb “totes les entitats” i “tothom ha pogut expressar la seva opinió”, posant com exemple La Bauma dels Encantats o els Castellers de Berga. Alhora, va assegurar que sempre es pot revisar el pla un cop aprovat i va afegir que s'ha fet una “bona feina” perquè s'ha estat treballant i finalment es té un pla, i amb això es pot acudir a sol·licitar les subvencions corresponents. Pujals li va respondre que el pla ha de servir per més coses que per basar-se en la “cultura de les subvencions”.  

 

El número tres de la llista d'ERC, Jordi Pujals Foto: Pere Gendrau

Des de la CUP, la número dos de la llista, Anna Alsina, va donar la raó a Pujals afirmant que no s'ha comptat amb la resta de partits que tenen representació al consistori a l'hora d'elaborar el Pla local de joventut. Seguidament, va assegurar que “l'associacionisme no ha de sortir de les institucions sinó que s'han de facilitar les iniciatives del jovent”. En aquest extrem, van coincidir els representants del PPC i d'ICV. Des del Partit Popular català, Jordi Carreras, cap de llista a Guardiola de Berguedà, va apostar per “consultar-ho tot” però també per “materialitzar” les iniciatives. La representant ecosocialista i número tres de la llista a Berga, Tània Espel, va lamentar que “falten vies i canals per expressar-se” i va proposar de crear “espais virtuals” de participació juvenil.

Plans d'ocupació i pràctiques en empreses

El que també va promoure un debat interessant va ser l'enfocament dels Plans d'ocupació i de la promoció de pràctiques en empreses. En aquest punt, va ser la representant de la CUP, Anna Alsina, qui va propiciar el cos a cos amb Queralt Perarnau. La número tres de CiU va anunciar, en el bloc de formació i ocupació, que “dels Plans d'ocupació de l'Ajuntament, es destinaran places per a joventut”. En aquesta línia, Perarnau també va comprometre's a crear una “borsa de pràctiques” per tal que els alumnes s'hi puguin inscriure i les empreses de la comarca els puguin oferir períodes de pràctiques. Des de la CUP, però, no ho veuen en un sentit positiu. 

 

La número dos de la CUP, Anna Alsina Foto: Pere Gendrau

“No defensarem els Plans d'ocupació ni els contractes de pràctiques perquè el que fan és precaritzar la situació laboral dels joves”, va sentenciar Anna Alsina, tot afegint que el missatge que es dóna a aquest col·lectiu és que han de viure una “etapa transitòria” en què es pateixen “abusos i explotacions”. Una etapa, a més, que segons Alsina no és transitòria perquè, arribats a la trentena, es manté “la mateixa situació”. 

En el torn de rèplica, Queralt Perarnau va admetre que les condicions dels períodes de pràctiques són “precàries” però, alhora, va destacar que “a tota empresa, demanen experiència laboral, ja sigui de pràctiques o perquè hi has treballat”. En aquest sentit, també va ressaltar la “mancança” que suposaria el fet de no donar l'oportunitat de fer pràctiques. 

 

El cap de llista del PPC a Guardiola de Berguedà, Jordi Carreras Foto: Pere Gendrau

Facilitar les iniciatives

En el bloc dedicat a l'oci i la cultura, CUP, PPC i ICV van coincidir a l'hora de proposar que es faciliti als joves i a les seves entitats les iniciatives que puguin posar sobre la taula. “Partim de la idea que són les pròpies persones les que creen l'espai d'oci; no han d'esperar que caiguin ofertes del cel”, va assenyalar Alsina. El representant del PPC, Jordi Carreras, va mostrar-se en acord amb la CUP i va afegir que “l'oci i la cultura van molt lligats amb la formació i l'ocupació” ja que, des del seu punt de vista, aquest espai també suposa una oportunitat laboral. Des d'ICV, Tània Espel va denunciar que “moltes vegades, l'Ajuntament de Berga posa pals a les rodes”. En aquest sentit, va afegir que “s'ha de facilitar la cessió d'espais i locals”. 

 

La representant d'ICV, Tània Espel Foto: Pere Gendrau

El conjunt del debat va ser àgil i fluid, i va ser en el torn de conclusions quan es va poder captar la filosofia, el rerefons amb què cada partit aborda les polítiques de joventut. Tània Espel va destacar que, actualment, ICV no compta amb representació al consistori però va justificar la seva candidatura assegurant que “hi ha la sensació que hi pot haver canvis i Berga necessita un canvi”. Des del PPC, Jordi Carreras va apostar per centrar els esforços en oferta laboral i inclusió social tot subratllant que “els problemes de Berga ens afecten a tots”. 

La representant de la CUP, Anna Alsina, va concloure, que “els petits canvis són els que han d'anar canviant les coses”. “No podem prometre la lluna però sí posar les menors traves possibles”, va reblar. Des d'ERC, Jordi Pujals va insistir una vegada més en el seu principal objectiu, el d'aconseguir una “planificació” de les polítiques juvenils per tal de tenir un “horitzó”, alhora que va posar “en valor” el fet de promoure debats com el desenvolupat a La Duana. Per últim, la representant de CiU, Queralt Perarnau, va expressar un desig: “Voldria que els joves de Berga se sentissin orgullosos de la seva ciutat, i això només es pot aconseguir escoltant-los”. 
 

Imatge general del debat sobre joventut a La Duana Foto: Pere Gendrau

Arxivat a