El Consell arregla camins per un valor de 250.000 euros i reclama al Govern «més planificació» amb les ajudes

El conseller Jesús Calderer ha destacat que han tingut poc marge per actuar des que se'ls va concedir la subvenció i que actuaran en vies de 12 municipis

16 de novembre del 2020
Actualitzat a les 17:52h
Feines d'asfaltatge entre el Molí del Castell i Santa Maria d'Avià.
Feines d'asfaltatge entre el Molí del Castell i Santa Maria d'Avià. | Pilar Màrquez Ambròs
El Consell Comarcal del Berguedà ha rebut 250.000 euros que invertirà a millorar els camins de 12 dels 31 municipis de la comarca. El conseller de Medi Natural, Jesús Calderer, ha reclamat al Govern català més previsió per aquestes ajudes, ja que les obres que s'estan executant ara han d'estar acabades el 30 de novembre. La Generalitat va comunicar que concedia aquesta dotació tot just el mes d'agost. 

El president comarcal Josep Lara ha explicat que aquests 250.000 euros "són uns diners que evidentment no satisfan ni de tros les nostres necessitats", però possibilitaran actuar en alguns dels camins rurals on calia fer una actuació. El conseller Jesús Calderer ha destacat que han tingut poc marge per actuar. La dotació estableix que "el 30 de novembre ha d'estar tot acabat i justificat, però no ens ho han posat fàcil ni ens han donat cap mena de norma de com s'havia de repartir". Calderer ha argumentat que el Berguedà té "centenars de quilòmetres de camins rurals amb pobles molt petits en els quals s'ha de fer manteniment als camins, això ens ha obligat a buscar una fórmula de pressa i corrents, intentant ser el més coherent possible". 

"Creiem que arribarem a temps amb els terminis, però demanen al Govern català que ho faci amb més planificació, que no ens ho posi tan difícil ni ens posi aquesta soga el coll una altra vegada, perquè l'arranjament de camins és un tema delicat i necessari", ha apuntat Calderer. 
 

L'alcaldessa Patrocini Canal i el president comarcal Josep Lara. Foto: Pilar Màrquez Ambròs


"El que hem fet ha estat descartar els municipis que el 2019 ja havien tingut una subvenció del consell comarcal", ha dit Calderer. De 31 poblacions, en quedaven 18 i d'aquestes es va prioritzar d'entrada dos pobles que feia anys que no obtenien una subvenció: L'Espunyola i Sant Jaume de Frontanyà", ha detallat el conseller de Medi Natural. A partir d'aquí, han estat 12 els municipis seleccionats i se n'han exclòs cinc, que el consell comarcal s'ha compromès a incorporar en la propera convocatòria d'aquestes ajudes. 

Pla Comarcal per prioritzar l'actuació en camins

Jesús Calderer ha explicat que des del Consell Comarcal del Berguedà s'està estudiant tirar endavant un Pla Comarcal per prioritzar les actuacions en camins. "És una feina que ens hem de posar a fer per determinar necessitats i, en acabat, intervenir-hi. Així podríem actuar en aquests camins que es considerin més prioritaris perquè tenim centenars de quilòmetres de camins", ha avançat Calderer. Calderer ha explicitat que per fer-ho possible es comptarà amb el suport tècnic de la Diputació.

Enquitranada del camí del Molí del Castell a Santa Maria d'Avià

La inversió als camins rurals de la comarca s'ha presentat aquest dilluns a Avià, perquè s'està enquitranant la via que va del Molí del Castell a Santa Maria d'Avià, un tram de poc més d'un quilòmetre que tenia el ferm malmès i que podia resultar perillós quan plovia. L'actuació costava d'inici uns 48.288,93 euros, dels quals20.000 són aportació del Consell. "Però estem treballant també per tenir el finançament per enquitranar aquest camí fins a Graugés, volem actuar en un tram d'uns 3 quilòmetres", ha avançat l'alcaldessa Patrocini Canal. 
 

Representants del Consell Comarcal del Berguedà i del municipi d'Avià en la compareixença de premsa, aquest dilluns. Foto: Pilar Màrquez Ambròs