Denuncien una tala d'arbres a una zona de cantader de gall fer al Cadí-Moixeró

El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà assegura que haurien quedat afectades unes 5 hectàrees de bosc

16 de novembre del 2020
Actualitzat el 17 de novembre a les 9:29h
Tala d'arbres al coll de la Bauma, a Gisclareny.
Tala d'arbres al coll de la Bauma, a Gisclareny. | Grup de Defensa de la Natura del Berguedà
El Grup de Defensa de la Natura del Berguedà ha denunciat públicament aquest dilluns que els Agents Rurals han aturat una tala d'arbres que s'estava efectuant a una zona de reproducció del gall fer al coll de la Bauma, a Gisclareny, dins el Parc Natural del Cadí Moixeró. 

L'entitat ecologista informa en un comunicat que la setmana passada va detectar una tala en aquests terrenys de cantada de gall fer, i ràpidament van contactar amb el Parc Natural i els Agents Rurals. Aleshores, els Agents Rurals van aturar la tala, que ja havia afectat unes 5 hectàrees de bosc. L'entitat critica la "passivitat" i la "permissivitat" del Parc Natural, malgrat que, diuen, que el parc els va assegurar que "no tenien constància de la tala". "Pensem que sí que tenia coneixement d'aquesta actuació, tenint en compte que va ser aquest mateix ens qui va encarregar un informe a fauna i flora per saber si es podia tirar endavant aquesta tala", rebaten. També argumenten que "no és la primera vegada que passa". 

L'entitat denuncia que, tot i que l'informe del parc va sortir negatiu, "la tala es va tirar endavant igualment". 

Malgrat tot, volen deixar clar que el Grup de Defensa de la Natura del Berguedà "no està en contra" de l'extracció de fusta i la gestió forestal. Afirmen que és "necessari i beneficiós pels nostres ecosistemes i per a la societat", però que "no es pot fer de qualsevol manera ni a qualsevol preu". "Abans de realitzar les actuacions cal tenir en compte els valors ecosistèmics de cada zona i, a dia d'avui, no hi ha cap mena de respecte", destaquen.

L'entitat  assegura que la superfície afectada per la tala ha estat d'unes 5 hectàrees, tot i que lamenten que, si no s'hagués aturat, s'haguessin tallat 5 hectàrees més. Això, segons ells, "hagués acabat per complet amb la zona de cantader del gall fer". El grup calcula que serien aquestes 5 hectàrees més, ja que van veure que els arbres estaven marcats.
 

Arbres tallats al coll de la Bauma, a Gisclareny. Foto: Grup de Defensa de la Natura del Berguedà