Mapes en línia de cada municipi per descobrir els tresors naturals del Berguedà

El Club Orientació Berguedà i el Consell Comarcal han aplegat en un únic lloc web els mapes de cadascuna de les 31 poblacions de la comarca per explorar espais propers els caps de setmana de restriccions

12 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:58h
El casserrenc Pau Llorens en una imatge d'arxiu.
El casserrenc Pau Llorens en una imatge d'arxiu. | ND
El Club Orientació Berguedà i el Consell Comarcal han aplegat en un únic lloc web els mapes de cadascun dels 31 municipis del Berguedà perquè els habitants de cada poble puguin descobrir o redescobrir espais amagats del seu municipi, des d'una font en un indret idíl·lic, un planell o una balma al costat de casa, una cova o una fageda ja conegudes o fins i tot un pou de gel o una antiga via del tren. La iniciativa s'anomena Tresors del Berguedà. Un territori per descobrir amb un mapa

Un dels impulsors, l'orientador Pau Llorens, ha destacat en roda de premsa que l'objectiu de la iniciativa és "donar a conèixer el territori més proper als berguedans" en un moment que les restriccions per la Covid-19 no permeten sortir del municipi durant el cap de setmana. Segons ha defensat Llorens, "el Berguedà és una comarca idònia per la pràctica esportiva a l’aire lliure, amb un enorme inventari d’espais i recorreguts que permeten veure i experimentar gran quantitat d'orografies i paisatges diferenciats". Amb tot plegat, "molt sovint tothom acaba visitant els mateixos llocs". Per evitar que això passi el Club Orientació Berguedà posa aquests mapes a disposició de tothom. 

El club ha cartografiat els mapes de cada municipi i ha marcat les rutes que es poden fer en cada terme municipal. Les restriccions vigents al sector esportiu per contenir la pandèmia de la Covid-19 a Catalunya impedeixen la pràctica de l'esport, però les característiques de l'orientació, on es pot sortir simplement a passejar i a gaudir d'un indret tot buscant uns punts determinats, permeten que la iniciativa sigui possible.

El conseller comarcal d'Esports, Abel García, ha destacat que tots els ajuntaments del Berguedà, a qui han traslladat la proposta perquè l'expliquin als seus ciutadans i en facin difusió, l'han acollida de molt bon grat. "És una bona manera de gaudir del medi natural tot i les restriccions", ha afirmat. Per la seva banda, el president del Consell Comarcal del Berguedà, Josep Lara, ha llançat un agraïment al COB per una proposta que s'adapta perfectament a la realitat de l'actual pandèmia. Josep Lara també ha explicat que un cop que es pugui sortir del propi municipi durant el cap de setmana, els mapes serviran per descobrir diferents indrets, amb independència del lloc on un estigui empadronat.

El Consell Comarcal del Berguedà anima els berguedans a fer fotografies als llocs que descobreixin gràcies a aquests mapes i a compartir l'experiència a les xarxes socials. Les fotos es poden publicar etiquetant el Club d'Orientació (@cob.orientacio), el Consell Comarcal del Berguedà (@ccbergueda) i l'ajuntament del municipi, si té compte a Instagram o Twitter. 

Els mapes 

Els mapes de tots els municipis del Berguedà es poden trobar al portal del Club Orientació Berguedà en un format bastant semblant als que fem servir a les curses d’orientació. Tots els mapes estan a escala 1:20000, i estan pensats per descarregar-los al mòbil o a la tauleta.

En cas que es vulgui imprimir el mapa en paper, cal recordar que és important mantenir l’escala. Per tant, cal imprimir el mapa en mida real. Com que la majoria de mapes són molt grans i no caben dins d’un full A4, la recomanació és imprimir només aquella part que interessa, per poder llegir tots els elements que hi ha dibuixats amb una bona qualitat.