Les cinc estafes més freqüents de WhatsApp i com evitar-les

Redacció
02 de maig del 2015
Actualitzat a les 17:01h
990_14289449094whatsapp-oro
990_14289449094whatsapp-oro
WhatsApp és un dels serveis de missatgeria més utilitzats a escala mundial: avui dia compta amb més de 600 milions d'usuaris. El seu èxit ha fet que les esfates que envolten l'aplicació augmentin. Davant d'aquesta situació, l'empresa de seguretat informàtica Panda Security ha recopilat els cinc fraus més freqüents i ha elaborat una sèrie de recomanacions per evitar-los:

1. Falsa invitació a les trucades de veu de WhatsApp: La invitació conté un enllaç que descarrega de manera automàtica un software maliciós. A hores d'ara les trucades de veu de l'app només estan disponibles per a Android i Blackberry, així que es recomana als usuaris d'altres sistemes operatius estar molt atents a l'hora de baixar-se una aplicació d'aquest tipus.
 

2. Fraus via navegador: Pàgines falses que demanen el número de mòbil als usuaris amb l'objectiu de subscriure'ls a serveis "premium" de descàrregues per als quals cobren tarifes especials. A més, també fan que les víctimes es descarreguin un software maliciós als seus ordinadors que permet als ciberdelinqüents obtenir informació confidencial.

L'única versió de WhatsApp per a navegador és gratuïta així que per utilitzar-la no es necessita instal·lar cap servei complementari a l'ordinador.
 

3. WhatsApp Or: Frau que ofereix als usuaris la possibilitat d'actualitzar l'aplicació a la inexistent versió de WhatsApp Or. Aquesta estafa els pot costar 36 euros al mes. A través de les xarxes socials, els ciberdelinqüents conviden els internautes a obrir un enllaç que els ha de permetre obtenir un format exclusiu de WhatsApp. La realitat, però, no és aquesta. El link els condueix fins a un web on els demanen el número de telèfon. Si els usuaris el faciliten, se subscriuen automàticament a un servei d'enviament de missatges de text. Cada SMS rebut costa 1,45 euros.
 

4. Fals contestador de WhatsApp: Els usuaris reben un correu electrònic en el qual se'ls notifica que tenen un missatge de veu al contestador de l'aplicació. Els que fan clic al "play" es descarreguen un software que permet els estafadors "colar-se" al seu dispositiu.

5. L'espia de WhatsApp: Frau que ofereix una aplicació per "espiar" les conversacions alienes. De la mateixa manera que passa amb algunes de les estafes anteriors, els que intenten instal·lar-se el servei el que fan realment és introduir al seu mòbil un software maliciós.