El Berguedà tanca el trimestre amb 110 empreses menys que fa un any

La destrucció empresarial s’ha focalitzat en les microempreses (-10,9%), mentre que a les petites i mitjanes empreses l’evolució ha estat positiva o estable, segons un informe de la Cambra

11 de novembre del 2020
Actualitzat a les 18:05h
Liquidació per tancament (arxiu).
Liquidació per tancament (arxiu). | Adrià Costa
El Berguedà ha tancat el tercer trimestre amb 1.201 empreses, una xifra un 8,4% per sota de la del mateix trimestre del 2019. És a dir, hi ha 110 empreses menys que fa un any. Amb tot, tal com recull el primer Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball, que elaboren conjuntament la Cambra de Comerç del Berguedà i el Gabinet d'Estudis Ecònmics de la Cambra de Barcelona, "la recuperació del teixit empresarial després de la forta caiguda del març és gradual i a un ritme superior al de la mitjana catalana".

Per sectors i en termes interanuals, tots presenten notables reduccions. Aquestes són relativament més intenses a la indústria (-15,4% i amb un pes del sector del 12,3%), seguida de l'agricultura (-11,3%), la construcció (-7,9%) i els serveis (-7%).

Les microempreses, les grans afectades al Berguedà

Les microempreses han estat les més afectades. El nombre de microempreses disminueix un 10,9% al Berguedà el tercer trimestre en termes anuals. És a dir, n'hi ha 114 menys. Aquestes empreses ocupen a 1.920 assalariats a la comarca (una quarta part del total). 

A la resta d'empreses més grans, l'evolució ha estat positiva o estable. Per exemple, en el tram de 6 a 50 treballadors i de 51 a 250 treballadors, es registren dues empreses més que fa un any, respectivament (un total de 4).

Debilitat en la indústria i millores al sector serveis i la construcció

El mercat de treball presenta símptomes de millora en els serveis i la construcció, però mostra debilitat en la indústria. El nombre d'assalariats augmenta un 1,4% el tercer trimestre de 2020 respecte al trimestre anterior, fins als 7.588 treballadors. Tanmateix, en termes anuals, aquesta xifra encara es manté un 4,7% per sota dels nivells previs a la pandèmia de la Covid-19.

A més, cal tenir present que aquesta dada recull els treballadors que estan en situació d'ERTO –a 30 d'octubre hi ha 375 persones que reben una prestació per ERTO, segons dades del Servei Públic d'Ocupació Estatal –. 

En termes trimestrals, la recuperació del mercat de treball s'observa als serveis i la construcció amb un augment de les afiliacions del 2,2% i l'1,2%, respectivament. Per contra la indústria –amb un pes del 23,1% sobre el total– es redueix lleugerament (-0,6%). Respecte al tercer trimestre de 2019 la reducció és generalitzada a tots els sectors, amb descensos del -3,4% a la indústria i de fins al -5,4% de la construcció.

Els autònoms 

El nombre d'autònoms es manté en l'últim trimestre. Aquest darrer trimestre n'hi ha 3.381, la mateixa xifra que la del trimestre anterior i un 1,3% por sota de la del tercer trimestre de l'any 2019. En comparació amb l'evolució anual de la mitjana catalana (-0,5%), la recuperació està sent més lenta a la comarca, després d'una caiguda al juny força major.

Per sectors, la construcció i els serveis són els únics amb variacions trimestrals positives (1,3% i 0,2%, respectivament). En les dades anuals, la contracció és global, però amb intensitats diferents: -3,8% a la indústria i -3,2% a l'agricultura, i molt més discretes a la construcció i serveis.

Pel que fa a les xifres d'atur, el nombre d'aturats ha estat de 2.213 al setembre, un 20,8% més que el mateix mes del 2019 (amb 1.832 persones aturades). Aquesta xifra és superior a les dels mesos de març al juny, quan el registre d'aturats va augmentar sense interrupció. A més, no s'assolia un volum similar d'aturats des de mitjans del 2016.

Una nova eina per analitzar l'evolució econòmica del Berguedà

L'Informe trimestral del teixit empresarial i mercat del treball és una publicació que ha posat en marxa la Cambra del Berguedà juntament amb el Gabinet d'Estudis Econòmics de la Cambra de Barcelona per tal d'oferir una monitorització i seguiment de l'evolució econòmica de la comarca. El document que s'elaborarà trimestralment analitza l'evolució del teixit empresarial, així com del mercat de treball amb dades d'assalariats, autònoms i aturats.