Un estudi demana adequar l’oferta formativa del Berguedà per respondre a les necessitats del teixit empresarial

Es proposa crear un Fòrum de Formació Professional, que compti amb la participació de totes les entitats implicades en la planificació i execució de l'oferta formativa i de l'empresariat

10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 14:52h
Presentació telemàtica del 'Mapa formatiu: anàlisi de les necessitats formatives i ocupació al Berguedà', dijous passat.
Presentació telemàtica del 'Mapa formatiu: anàlisi de les necessitats formatives i ocupació al Berguedà', dijous passat. | P. M. A.
L'Agència de Desenvolupament del Berguedà ha presentat aquest mes, amb la col·laboració de la Cambra de Comerç de Barcelona i el sociòleg Oriol Homs, el projecte Mapa formatiu: anàlisi de les necessitats formatives i ocupació al Berguedà. L'estudi demana adequar l'oferta formativa del Berguedà "per respondre a les necessitats del teixit empresarial" i "retenir talent". L'acte telemàtic de presentació del treball ha comptat amb els agents implicats, empreses i mitjans de comunicació.

El document conclou que l'envelliment de la població, l'impacte de la innovació tecnològica i els canvis de criteris de competitivitat de les empreses són alguns dels reptes de futur del Berguedà, i que ara es troben "accentuats per la crisi de la Covid-19 i amb l'agreujant que l'oferta formativa actual de la comarca és insuficient per a afrontar-los". 

L'estudi parteix d'una enquesta a 115 empreses de la comarca per conèixer les seves necessitats. Segons fonts de la Cambra de Comerç, el sondeig constata que "els eixos que més preocupen les empreses per al seu futur són la reducció de costos, la qualificació dels seus treballadors i la innovació. Per altra banda, es preveu que la demanda de noves contractacions es concentrarà en personal operari qualificat i tècnics intermedis i especialitzats".

L'estudi confirma la recuperació econòmica de la comarca després de la crisi econòmica del 2008, però tanmateix alerta que, "des d'un punt de vista demogràfic, l’evolució de la població indica que serà difícil reposar les persones que en els pròxims anys es jubilaran".

A més a més, l'anàlisi de l'oferta formativa posa de manifest "la insuficiència de joves graduats en els cicles de formació professional" i "la poca adequació a les necessitats de les empreses del territori".

Per recuperar els nivells de població perduda, conclou l’estudi, cal una aposta decidida per elevar el nivell tecnològic de la indústria i un major nivell dels serveis tant a les empreses com a la població. Es proposa així establir una taula de treball caràcter permanent on han de participar totes les entitats implicades en la planificació i execució de l'oferta formativa, així com representants dels sectors econòmics, i que traspassi el marc institucional per a tenir funcions executives.

En aquest sentit, Josep Francí, director de Qualificació Professional de la Cambra, ha destacat la necessitat de ser ambiciosos i que totes les entitats oferents de formació de la comarca creïn "un espai de trobada per tal de donar una resposta més eficient a les necessitats del sector empresarial, treballant així per a la millora de la competitivitat de la comarca".