La masoveria urbana combat el deteriorament dels habitatges buits a Cal Vidal amb una trentena de nous inquilins

És una alternativa cada vegada més recurrent a la Catalunya Central per combatre la problemàtica dels edificis buits i deteriorats

Redacció
10 de novembre del 2020
Actualitzat a les 11:35h
Un dels carrers de la colònia de Cal Vidal, a Puig-reig.
Un dels carrers de la colònia de Cal Vidal, a Puig-reig. | Gemma Aleman / ACN
La masoveria urbana s'està convertint en una alternativa cada vegada més recurrent a la Catalunya Central per combatre la problemàtica dels habitatges buits i deteriorats. A Puig-reig, la cooperativa Vidàlia treballa per retornar la vida a l'antiga Colònia de Cal Vidal. De moment ja s'hi ha instal·lat una trentena de persones.

Al segle XIX a l'antiga colònia tèxtil de Cal Vidal hi van arribar a viure 700 persones. Tancada als anys 80, tan sols hi quedaven una quinzena de persones. El 2017 la propietària de la finca, una societat immobiliària, la va cedir per 75 anys a la cooperativa Vidàlia. Segons han relatat a l'ACN els impulsors del projecte, Queralt Jorba i Daniel Hayes, l'acord estableix poder fer ús dels espais, entre els quals hi ha més d'un centenar d'habitatges, a canvi de la seva rehabilitació –concretament 2.500 euros en hores de treball al mes-. Ja s'hi han instal·lat una vintena d'adults, amb els seus deu fills.

La Pilar Pascual, una de les poques veïnes que quedaven a Cal Vidal i antiga treballadora de la tèxtil, reconeix que els nous 'masovers' han retornat la "vida" a la colònia. "Això semblava un cementiri més que habitatges, i ara és un goig". Ho comparteix l'Encarnació Olònia, també de les veteranes, que recorda l'estat de deteriorament en què es trobava la colònia. "Potser ara s'animarà una mica", diu.

Els habitatges a Cal Vidal són individuals, però compten amb espais compartits. Els àpats són comunitaris i funcionen com una assemblea. "Hem començat per rehabilitar els espais que es trobaven menys deteriorats i la idea és anar fent de mica en mica", explica Jorba. Pel que fa a l'economia, diu, "és mixta": "una part és personal, però també hi ha una part compartida". A més, es lloguen espais rehabilitats per fer esdeveniments i ofereixen una programació cultural i artística, ara aturada per la Covid-19.
 

Queralt Jorba, Daniel Hayes i Natalia Jojart, amb els nens, a l'interior d'un dels habitatges de Cal Vidal. Foto: Gemma Aleman / ACN


Hayes defineix el projecte com una "cooperativa integral". L'objectiu, diu, és recuperar "l'autonomia" que havia tingut l'espai dècades enrere. "És un model molt interessant per crear un futur més sostenible i resilient, tenim moltes coses locals que ens permeten confrontar-nos als reptes que venen", afegeix. Així, a banda de la cooperativa d'habitatge, han creat una de consum per tal de gestionar la producció i venda de productes alimentaris pels socis de la cooperativa, visquin o no a la colònia, a través d'un projecte propi d'agroecologia i d'abastiment a través de productors locals.

L'alcalde de Puig-reig, Josep Maria Altarriba, creu que és un "projecte interessant", però subratlla que "cal fer les coses bé". El consistori exigeix a la cooperativa un pla de dotació de serveis, quantificat en 800.000 euros. Altarriba explica que els serveis de Cal Vidal –llum, aigua i clavegueram- estaven adaptats pels antics inquilins, però no per a l'arribada de nous. Per això, preveient que hi podrien arribar a viure més d'un centenar de persones, creu que és necessari fer-hi obres amb un cost important. "No els hi diem que ho facin de cop, poden fer-ho per fases, però si es rehabilita s'ha de fer de forma adequada. Han de tenir cèdula d'habitabilitat, uns serveis com cal, projecte d'obres i llicències", apunta, tot recordant que és el que fa qualsevol promotor immobiliari "sigui públic, privat o una cooperativa".

A banda, Altarriba recorda que la propietat va signar una hipoteca per valor de 14 MEUR amb una entitat bancària, i ara és un fons voltor qui gestiona els actius. "Pot haver-hi un conflicte, a la llarga, perquè qui posseeix els drets és el propietari de la hipoteca", diu.
 

Dos dels 'masovers' arreglant un dels pisos de la colònia de Cal Vidal, a Puig-reig. Foto: Gemma Aleman / ACN

Arxivat a