El Govern actualitzarà el projecte constructiu de l'estació d'autobusos de Berga el 2021

Territori i Sostenibilitat treu a licitació el procés de redacció per adaptar el projecte de la Rasa dels Molins de l'any 2010 a la realitat actual

09 de novembre del 2020
Actualitzat a les 20:06h
Part sud de la Rasa dels Molins (arxiu).
Part sud de la Rasa dels Molins (arxiu). | ND

El Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya ha tret a licitació la redacció de l'actualització del projecte constructiu de la futura estació d'autobusos de Berga. El Govern català preveu un termini de 12 mesos per actualitzar el projecte amb un pressupost de licitació de 66.671,00 euros (IVA inclòs). La intenció de la Generalitat és la d'aprofitar el 2021 per adaptar el projecte inicial de l'any 2010 a la realitat actual, per tant, això situa la licitació i inici d'obres de la infraestructura a l'any 2022. 

El regidor d'Urbanisme de Berga, Aleix Serra, ha explicat a NacióBerguedà que és un pas que ja esperaven i que segueix el procediment d'aquest tipus de projectes. Tot i això, Serra ha admès que "nosaltres hauríem volgut que anés tot més ràpid, perquè fa un any que vam informar a la Generalitat que optàvem per la ubicació de la Rasa dels Molins". 

L'aprovació del Pla de Millora Urbana PMU-P24 que facilita que l'Ajuntament pugui disposar dels terrenys de la Rasa dels Molins gratuïtament i, per tant, quan sigui el moment, traspassar-los de manera més ràpida a la Generalitat, va fer-se el mes d'agost de 2019. Això va fer que s'acabés descartant la ubicació de la Font del Ros, que l'anterior govern havia escollit el 2015 a partir d'un procés participatiu amb agents socials de la ciutat; "perquè aquest necessitaria encara d'un pla parcial urbanístic partint de zero, que voldria dir dedicar-hi molt més temps", segons va defensar aleshores l'executiu local.

L'Ajuntament de Berga es manté en contacte amb el departament de Territori i Sostenibilitat pel projecte de l'estació d'autobusos, ja que és el Govern català qui l'assumeix. "La relació és cordial i col·laboradora. En primer lloc, vam intentar si era possible aprofitar directament el projecte que hi havia de l'any 2010, però quan la Generalitat el va estudiar, va veure que amb el temps que havia passat, s'havien d'adaptar normatives i fer actualitzacions que impliquen una redefinició", ha afirmat Serra. El projecte d'estació d'autobusos a la Rasa dels Molins està valorat en uns 1,6 milions d'euros.

Aleix Serra ha detallat que "no només es faran canvis al projecte a un nivell més administratiu, sinó que amb els anys han canviat alguns criteris de la Generalitat a l'hora de fer estacions". "Han vist que en alguns llocs s'instal·laven estacions molt grans amb molts serveis que després no s'aprofitaven i que els mateixos ajuntaments tenien problemes per mantenir. De manera que ara fan terminals més adaptades a la realitat de cada població", ha afegit el regidor. 

En el procés per actualitzar el projecte, l'Ajuntament de Berga continuarà en contacte amb el Departament de Territori i Sostenibilitat: "participarem de com ha de ser aquesta estació, així com tothom que creguem que pugui estar-hi interessat". La redacció del projecte plantejarà si, per exemple, "l'estació ha d'incloure un espai per la gestió de l'empresa d'autobusos que passi per l'estació o bé tot ha de ser més automàtic, o si hi ha d'haver bar o no, entre altres", ha descrit Aleix Serra.

Serra confia també que "es pugui aprofitar molta feina" del projecte de l'any 2010. Totes les tasques prèvies "per saber com s'havia de fonamentar i tots els aspectes tècnics de la construcció, no tinc cap dubte que ho aprofitaran per rendibilitzar al màxim la feina que ja està feta", ha opinat Serra.

La línia de Berga a Barcelona registra 100.000 viatges anuals, la de Berga a Manresa 22.000 i en els moviments interns de la comarca hi ha al voltant dels 75.000 viatges anuals. Són xifres destacades que fins ara ha d'assumir un baixador com el del passeig de la Pau, fet que causa embusos i problemes de trànsit al centre de Berga.

Un projecte que s'espera acabat aquest mandat, però que suma incerteses

El fet que tots els processos administratius quedessin parats durant l'estat d'alarma no ha ajudat a guanyar temps per a una de les grans assignatures pendents de la ciutat, però des de l'Ajuntament de Berga encara es confia en veure-la feta aquest mandat.  

"En principi continua sent possible, si a finals de l'any 2021 tenim el projecte, tot sembla indicar que es podrà executar el 2022", ha apuntat Serra. Ara bé, el regidor ha advertit que "a mesura que passa el temps, anem sumant incerteses. Aquest govern sempre ens ha dit que els diners de l'estació d'autobusos hi eren i que aquesta era una prioritat de la direcció general de Transports i Mobilitat. Haurem de vetllar que això es mantingui si hi ha un canvi de govern en les properes eleccions al Parlament".

Arxivat a