FOTOS i VÍDEO L'Àliga de la Patum se'n va de l'exposició de Sant Francesc per sotmetre's a un estudi per valorar el seu estat

L'actuació, que es farà al Centre de Béns Mobles de Catalunya, on ja s'ha traslladat la peça, es finançarà mitjançant una subvenció de 6.841 euros de l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural

09 de novembre del 2020
Actualitzat el 10 de novembre a les 11:19h
Trasllat de l'Àliga de la Patum.
Trasllat de l'Àliga de la Patum. | Aj. Berga / Cedida
L'Àliga de la Patum ha deixat aquest dilluns l'exposició al Convent de Sant Francesc i s'ha traslladat al Centre de Restauració de Béns Mobles de Catalunya on serà sotmesa a un estudi tècnic i material. El procés d'anàlisi de la figura permetrà determinar l'estat actual i el tipus de restauració que requereix l'emblemàtica peça. 




Desinsectació per anòxia

L'estudi de l'Àliga de la Patum constarà de diferents fases. En primer lloc, l'Àliga serà introduïda en una càmera d'anòxia durant un període d'un mes. En aquest espai se li aplicarà un tractament que consisteix en mantenir durant un temps la fusta insectada en una atmosfera modificada, dins una cambra estanca, que substitueix l'oxigen per un gas inert com el nitrogen, per aconseguir la mort dels insectes xilògrafs i els seus ous. Per tant, es tractaria l'eliminar els microorganismes que hagi pogut acumular la peça com a conseqüència del seu ús.

Estudi tècnic i anàlisi de la peça

Un cop finalitzat el tractament de desinsectació per anòxia, la peça serà traslladada al laboratori fotogràfic. Allà s'aplicaran diverses tècniques de fotografia científica amb llum difusa, llum ultraviolada i llum infraroja per analitzar les diferents capes de la peça. A més, es realitzarà una radiografia de l'Àliga i també en determinades parts de la peça que poden resultar interessats d'analitzar, com per exemple, el punt d'unió del cap amb el cos. Tot això es completarà amb l'obtenció de mostres que seran analitzades al laboratori i que aportaran informació sobre el nombre de capes i els materials que les composen.

L'aplicació d'aquestes tècniques d'anàlisi tindran una durada aproximada de dos mesos i el resultat de les proves determinarà si cal realitzar-hi algun tipus d'intervenció. Si la peça requerís ser restaurada, es faria a principis de 2021 per tal que l'Àliga pugui ser retornada a temps, en cas que es pogués celebrar la Patum de 2021.

La sol·licitud de l’estudi ha estat impulsada per l’àrea de Patrimoni Cultural i Museus de l’Ajuntament de Berga i es finançarà mitjançant una subvenció de 6.841 euros atorgada per l’Oficina de Suport a la Iniciativa Cultural. Es tracta d’una ajuda econòmica destinada a la conservació i/o restauració de béns mobles i dels elements arqueològics i artístics integrats en el patrimoni immoble.
 

Trasllat de l'Àliga de la Patum. Foto: Aj. Berga / Cedida

 

Trasllat de l'Àliga de la Patum. Foto: Aj. Berga / Cedida

 

Trasllat de l'Àliga de la Patum. Foto: Aj.Berga / Cedida

 

Trasllat de l'Àliga de la Patum. Foto: Aj. Berga / Cedida

 

Trasllat de l'Àliga de la Patum. Foto: Aj. Berga / Cedida
 

Arribada de l'Àliga al Centre de Béns Mobles de Catalunya. Foto: Aj. Berga / Cedida

 

Arribada de l'Àliga al Centre de Béns Mobles de Catalunya acompanyada, entre altres, de l'alcaldessa Montse Venturós i el regidor de Patrimoni Cultural, Ivan Sànchez. Foto: Aj. Berga / Cedida

Arxivat a